Začenja se novo študijsko leto

Za več tisoč brucev in bruck se danes začenja eno najlepših in najrazburljivejših obdobij v življenju. Po slovenskih visokošolskih središčih se novo študijsko leto začenja s posebnimi dobrodošlicami vodstev univerz in študentskih organizacij, ki bodo tudi v prihodnjih dneh novince informirale o študiju in obštudijskih dejavnostih.

 Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, je pripravila tudi Univerza na Primorskem. Na Titovem trgu v Kopru sta jih pozdravila rektor  Dragan Marušič in koprski župan Boris Popovič.  Foto: Ilona Dolenc
Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, je pripravila tudi Univerza na Primorskem. Na Titovem trgu v Kopru sta jih pozdravila rektor Dragan Marušič in koprski župan Boris Popovič.  Foto: Ilona Dolenc

SLOVENIJA> Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, je pripravila tudi Univerza na Primorskem (UP). Na fakultetah univerze so svoje bruce in študente nagovorile dekanje in dekani, vse skupaj sta na Titovem trgu v Kopru dopoldne pozdravila rektor UP Dragan Marušič in župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Sprejemi tudi v Mariboru in Ljubljani

Za novince so z uvodnimi srečanji poskrbeli tudi na fakultetah mariborske univerze, ki je še pred uradnim začetkom študijskega leta organizirala uvajalni teden za bruce in jih seznanila z različnimi vsebinami, povezanimi s študijem.

Univerza v Ljubljani je tradicionalen sprejem za bruce in njihove starše pripravila na Prešernovem trgu. Na stojnicah se predstavljajo fakultete in akademije, popoldne je predviden tudi glasbeni program.

Študentske organizacije informirajo

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani se je tudi letos osredotočila na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih. V prihodnjih tednih bo po njihovih navedbah največ študentov obiskalo točke subvencionirane študentske prehrane, kjer jih bodo sprejemali ŠOU informatorji, študentom pa bo za vprašanja na voljo tudi brezplačen študentski telefon 080 98 67.

ŠOU na Primorskem za bruce in druge študente prav tako pripravlja tradicionalno dobrodošlico. Kot so sporočili, je novost prihajajočega leta nova spletna stran, ki bo delovala v obliki študentskega informacijskega portala.

Informatorji ŠOU v Mariboru pa bodo brucem delili informativne mape Dostop, s katero organizacija želi izraziti dobrodošlico brucem in jim zagotoviti vse informacije, ki jih potrebujejo za uspešno vključitev v študentsko življenje.

Novosti v zakonodaji

Novo študijsko leto bo očitno zaznamovalo tudi več novosti na zakonodajnem področju. Obetajo se zakonodajne spremembe na področju visokega šolstva, vlada se je morala spopasti tudi z vprašanjem financiranja visokošolskih zavodov. Kljub očitkom je namreč vlada v DZ že poslala novelo zakona o visokem šolstvu, čeprav po navedbah visokošolske skupnosti ta nima njihovega soglasja. Očitkov je deležna tudi uredba o financiranju visokošolskih in drugih zavodov, za katero so nekatere univerze napovedale ustavno presojo.

Letos manj študentov, vpisnih mest in novih programov

V prvem prijavnem roku je bilo na fakultete, akademije in visoke strokovne šole sprejetih 13.370 novih študentov, v drugem roku pa še dodatnih 4743, kažejo podatki visokošolskih prijavno-informacijskih služb na podlagi prijav prvih želja študentov. Nekaj jih bo svoj študij izbralo še v tretjem roku, ki bo potekal od danes do 5. oktobra na tistih visokošolskih zavodih, kjer so še prosta vpisna mesta. Letos je sicer študentov manj, v primerjavi z lani so se zmanjšala tudi vpisna mesta na vseh študijskih področjih, manj pa je tudi novih študijskih programov.

STA


Najbolj brano