Začenja se koledarska zima

Danes se začenja koledarska zima, s katero bodo dnevi postopoma daljši, noči pa krajše. Kljub temu pretirano zimskega vremena ni pričakovati. Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča se lahko tudi zgodi, da do Silvestrovega ne bo omembe vrednega dežja, na sneg pa sploh ne kaže.

 Lahko zgodi, da do zadnjega dne v letu ne bo omembe 
vrednega dežja. Na sneg sploh ne kaže, je napovedal 
meteorolog. Foto: Ambrož Sardoč
Lahko zgodi, da do zadnjega dne v letu ne bo omembe vrednega dežja. Na sneg sploh ne kaže, je napovedal meteorolog. Foto: Ambrož Sardoč

LJUBLJANA > Medtem ko na severni polobli meteorološka zima nastopi z decembrom in traja do konca februarja, začetek koledarske zime naznanja zimski Sončev obrat oziroma zimski solsticij. Ta se ponavadi zgodi 21. decembra, občasno - na primer v letošnjem letu - pa 22. decembra. Koledarska zima se zaključi s pomladanskim enakonočjem, do katerega ponavadi pride 20. marca, redkeje dan kasneje. Tokrat se bo končala 20. marca.

Na zimski Sončev obrat oziroma solsticij je dan najkrajši, noč pa najdaljša. Medtem ko bomo na severni polobli zakorakali v koledarsko zimo, se prebivalcem južne poloble obeta vstop v koledarsko poletje.

Brane Gregorčič je napovedal, da si še nekaj časa ne moremo obetati omembe vredne vremenske spremembe. Nad južno Evropo in Sredozemljem bo vztrajalo območje visokega zračnega pritiska. Temperature bodo še vedno previsoke za ta letni čas, po nižinah bo precej megle, ta se bo pojavlja tudi ob morju. Bolj jasno bo v gorah, kjer bo zelo toplo za to obdobje. Na 1500 metrih bo večinoma nad pet stopinj Celzija.

Suho vreme se bo nadaljevalo, bo pa v sredo, četrtek in petek na jugozahodu države več oblačnosti. Po Gregorčičevih besedah se lahko zgodi, da do zadnjega dne v letu ne bo omembe vrednega dežja. Na sneg sploh ne kaže, je napovedal meteorolog.

Če do konca meseca ne bo padavin, bo verjetno postavljen rekord najmanjše kadarkoli izmerjene količine decembrskih padavin. Tudi v gorah bo zaradi dolžine toplega obdobja morda postavljen kakšen temperaturni rekord, po nižinah pa ga zaradi precej močnih temperaturnih inverzij verjetno ne bo, je dejal Gregorčič.

STA


Najbolj brano