Začenja se enourna opozorilna stavka zdravnikov

Zdravniki v okviru zdravniškega sindikata Fides in družinski zdravniki v sindikatu Pratik.um začenjajo enourno opozorilno stavko. Po jutranjih vizitah ter predaji dela med izmenami se bodo stavkajoči zdravniki zbrali v knjižnicah oziroma zbornicah, kjer jim bodo sindikalisti predstavili razloge za stavko in stavkovne zahteve.

Zdravniki so se za stavko  odločili, ker vlada do zdaj ni sprejela 
standardov in normativov, želijo tudi povprečno plačo v višini 
trikratne povprečne slovenske plače. Foto: STA
Zdravniki so se za stavko odločili, ker vlada do zdaj ni sprejela standardov in normativov, želijo tudi povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače. Foto: STA

LJUBLJANA > Odvisno od organizacije dela v posameznem zdravstvenem zavodu jo bodo izvedli med 8. uro in 9.30. Za stavko so se odločili, ker vlada do zdaj ni sprejela standardov in normativov, želijo tudi povprečno plačo v višini trikratne povprečne slovenske plače. Če njihove zahteve ne bodo padle na plodna tla, za 28. maj napovedujejo celodnevno opozorilno stavko.

Načeloma bodo v času stavke prekinili delo, a skladno z zakonom o zdravniški službi morajo tudi v tem času poskrbeti za nujne primere, za nosečnice in porodnice, za otroke in mladostnike do 18. leta starosti ter za starejše. V tem času po pojasnilih ministrstva za zdravje zdravniki ne bodo plačani.

Zdravniki zahtevajo sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so jih zdravniške organizacije pripravile leta 2008. Poleg tega zahtevajo višje plače. Povprečna plača zdravnika trenutno po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina znaša 1,89 povprečne slovenske plače. Da bi dosegli cilj trikratnik povprečne slovenske plače, se bi jim morala plača povišati za okoli 40 odstotkov.

STA


Najbolj brano