Začeli poskusno spremljati, koliko dela opravi posamezni zdravnik

V petih slovenskih bolnišnicah se danes začenja pilotni projekt merjenja obsega dela zdravnikov. V bolnišnicah v Murski Soboti, Trbovljah, Celju, na Jesenicah in Golniku bodo tako v praksi preizkusili standarde in normative, ki jih želijo v zdravniškem sindikatu Fides vključiti v kolektivno pogodbo za zdravnike.

V petih slovenskih bolnišnicah se danes začenja pilotni 
projekt merjenja obsega dela zdravnikov.
V petih slovenskih bolnišnicah se danes začenja pilotni projekt merjenja obsega dela zdravnikov. 

LJUBLJANA > V okviru projekta bodo v bolnišnicah beležili, koliko delovnega časa posamezen zdravnik nameni ambulantnemu delu in koliko storitev tam opravi, koliko časa porabi za posege, in sicer ločeno po internističnih in kirurških strokah, in koliko časa porabijo za pripravo na delo, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat. Posebej bodo spremljali tudi zdravnike, ki opravljajo mentorsko delo mladim zdravnikom, predstojniki ter tiste, ki opravljajo znanstveno raziskovalno delo.

Na ministrstvu računajo, da bodo tako v določenem času dobili točen opis stanja po dejavnostih in po vrstah storitev. Na podlagi teh podatkov bodo nato lahko primerjali obremenjenost zdravnikov po posameznih dejavnostih in strokah glede na modro knjižico standardov in normativov, ki so jo pred leti pripravili v zdravniških organizacijah.

Državna sekretarka verjame, da jim bodo ti podatki tudi pokazali, kje so ključna vprašanja oz. težave finančne ter organizacijske narave, ki jih morajo rešiti.

Vseh pet bolnišnic je k projektu pristopilo prostovoljno, je pojasnila Pirnatova. Zdravnikov to beleženje ne bo obremenjevalo, mnoge podatke bodo namreč pridobili že iz informacijskih sistemov bolnišnic.

Pirnatova je prepričana, da bodo mnogi zdravniki teh podatkov celo veseli, saj bodo pokazali na velike razlike med njimi, na primer kdo dela več preiskav, kdo malo. Tako bo njihovo delo postalo jasno in pregledno, je dodala.

STA


Najbolj brano