Začela se je gradnja izvlečnega tira

Konzorcij družb Kolektor Koling, CGP in CPG je danes začel z gradnjo izvlečnega tira. Izvajalec je bil uveden v delo na projektu - predali so mu vso dokumentacijo za izvedbo del, tako da bo lahko začel z aktivnostmi za uvedbo gradbišča, so sporočili iz direkcije za infrastrukturo.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del, ki se začenjajo z današnjim dnem in bodo predvidoma zaključena v drugi polovici leta 2018, znaša 5,9 milijona evrov.

Sanacija ozkega grla na železniški progi Koper-Divača zajema izgradnjo krajšega odseka drugega tira na delu med tovorno postajo Koper in območjem elektronapajalne postaje Dekani v dolžini 1,2 kilometra. Z izgradnjo t.i. izvlečnega tira bo omogočeno fleksibilnejše vodenje prometa vlakov in večja zmogljivost obstoječe železniške proge.

Izvlečni tir se na območju zgrajene nove elektronapajalne postaje Dekani z dodatno kretniško zvezo povezuje z obstoječim tirom železniške proge Koper-Divača in dejansko predstavlja prvi kilometer gradnje drugega železniškega tira med Divačo in Koprom.

Za financiranje projekta je že pridobljena odločba za sofinanciranje z evropskimi sredstvi v okviru t.i. CEF nacionalne ovojnice v vrednosti 20,56 milijona evrov. Projekt namreč vključuje še druga dela oz. opremo, med drugim tudi vgradnjo signalno varnostnih in telekomunikacijskih naprav, izgradnjo sistema ETCS, izgradnjo elektronapajalne postaje Hrastovlje, verifikacijo sistema oz. izvedbo vseh postopkov, s katerimi se potrjuje interoperabilnost proge. Ta dela bodo oddana v okviru drugih postopkov javnega naročanja.

STA


Najbolj brano