Začel se je molk pred referendumom

Po mesecu kampanje za ali proti uveljavitvi zakona o zakonski zvezi je danes nastopil volilni molk. Trajal bo do jutri do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča. Izid referenduma naj bi bil okvirno znan dve uri po koncu glasovanja.

V nedeljo  bodo volišča odprta med 7. in 19. uro, okvirni izid 
referenduma bo znan ob 21. uri. Foto: Stanko Gruden
V nedeljo bodo volišča odprta med 7. in 19. uro, okvirni izid referenduma bo znan ob 21. uri. Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA > Volišča bodo v nedeljo odprta med 7. in 19. uro. Volilni upravičenci, ki se bodo udeležili referenduma o zakonski zvezi, bodo morali z odgovoroma “za” ali “proti” odgovoriti na sledeče vprašanje: “Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?”

Okvirni izid referenduma naj bi bil znan približno dve uri po zaprtju volišč. Do takrat naj bi volilne komisije preštele vsaj 90 odstotkov vseh glasovnic. Na uradne rezultate referenduma bo sicer treba počakati do sredine februarja.

Predlagatelji za kvorum potrebujejo 342.810 glasov proti

Zaradi nove referendumske zakonodaje bo za ugotavljanje referendumskega izida pomembno število oddanih glasov. Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Da bo torej tokratni referendum sploh veljal, bi moralo proti uveljavitvi zakona o zakonski zvezi glasovati 342.810 volilcev. Če bo ta kvorum dosežen, pa bo za končni izid referenduma odločujoče, ali je bilo oddanih več glasov “za” ali glasov “proti”.

Danes in jutri brez prepričevanja volilcev

Zagovorniki in nasprotniki zakona sicer danes in jutri ne smejo prepričevati volilcev v svoj prav. Če bi se vseeno pojavile domnevne kršitve volilnega molka, prijave o tem zbira dežurna služba ministrstva za notranje zadeve. Prijave kršitev je v dnevnem času (med 7. in 19. uro) mogoče sporočiti na telefonsko številko 080 21 13, v nočnem času pa na številko 080 12 00.

Za kampanjo štejejo vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev. Gre zlasti za propagando v medijih in elektronskih publikacijah ter za uporabo telekomunikacijskih storitev z namenom prepričevanja. V času volilnega moka je prepovedano tudi razdeljevanje letakov, nameščanje novih plakatov in objavljanje propagandnih videospotov.

JK


Najbolj brano