Jabolčni zavitek so hladili na straniščni školjki

Inšpektorji Uprave za varno hrano so letos opravili 1436 inšpekcijskih pregledov gostinskih obratov. V 59,3 odstotka pregledov so ugotovili nepravilnosti pri izvajanju živilske zakonodaje, v 24 primerih so izdali začasno prepoved obratovanja obrata.

Inšpektorji Uprave za varno hrano so letos  opravili 1436 inšpekcijskih pregledov gostinskih obratov. V 59,3 odstotka pregledov so ugotovili nepravilnosti pri izvajanju živilske zakonodaje, v 24 primerih so izdali začasno prepoved obratovanja obrata. Foto: /
Inšpektorji Uprave za varno hrano so letos opravili 1436 inšpekcijskih pregledov gostinskih obratov. V 59,3 odstotka pregledov so ugotovili nepravilnosti pri izvajanju živilske zakonodaje, v 24 primerih so izdali začasno prepoved obratovanja obrata. Foto: /

LJUBLJANA > Največkrat so ugotovili neustrezne higienske razmere.

V eni od gostiln, polni gostov, so sveže pečen jabolčni zavitek hladili na straniščni školjki, v drugi so s krožnikov pobirali ostanke hrane, jih zmleli in naslednji dan ponudili novim gostom. To sta dva najskrajnejša primera, na katera so naleteli inšpektorji za varno hrano, piše Dnevnik. Andreja Bizjak, direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je povedala, da je največji križ z gostinci iz obupa. Bizjakova gostince deli na dva dela, tiste s tradicijo in tiste, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo iz nuje. “Pozna se, da je kriza in da ljudje v gostinstvu iščejo možnost preživetja. Toda takšni praviloma nimajo ustreznega znanja niti o živilih niti o kuharstvu. Z njimi imamo največje težave,” je povedala Bizjakova.

Največ začasnih prepovedi - sedem - so inšpektorji izdali na območju območnega urada Kranj, s po petimi prepovedmi sledita območna urada Ljubljana in Maribor. Po dve začasni prepovedi obratovanja so izdali v okviru območnih uradov Koper, Murska Sobota in Nova Gorica, eno pa v okviru območnega urada Novo mesto. Brez prepovedi so letos na območju območnih uradov Celje, Postojna in Ptuj, so sporočili iz uprave.

Po pregledih so inšpektorji začeli skupaj 167 prekrškovnih postopkov, največ na območju Ljubljane, in sicer 57.

Med najpogostejšimi ugotovljenimi nepravilnostmi so inšpektorji zaznali tudi nedosledno in neustrezno izvajanje postopkov iz določil HACCP, neustrezno higiensko-tehnično stanje objektov (prostorov in opreme), nezadovoljivo vodenje dokumentacije na področju kontrol notranjega nadzora in nezadovoljivo zagotavljanje sledljivosti živil/surovin.

Zaradi velikega števila ugotovljenih neskladnosti bo uprava v predprazničnem obdobju posebno pozornost namenila nadzoru gostinskih obratov.

Obenem pozivajo vse nosilce gostinske dejavnosti, da se še posebej posvetijo zahtevam iz živilske zakonodaje, predvsem izpolnjevanju higienskih zahtev in zahtev glede zagotavljanja sledljivosti ter pravilnega označevanja živil oziroma hrane.

Gostinci so odgovorni za varnost in kakovost živil oziroma hrane, s katero oskrbujejo končnega potrošnika.

STA


Najbolj brano