Začasna predsednica uprave SDH je Lidia Glavina

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes po petkovem odstopu Marka Jazbeca iz uprave SDH za začasno predsednico uprave holdinga imenoval nadzornico Lidio Glavina.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Mandat bo Lidia Glavina nastopila s 15. julijem, upravo pa bo začasno vodila največ šest mesecev. V tem času ne bo delovala kot članica nadzornega sveta SDH.

Nadzorniki so se sicer seznanili z odstopno izjavo Marka Jazbeca in sprejeli tudi sklep o sporazumnem predčasnem prenehanju njegovega mandata predsednika uprave. Ta se bo zaključil 14. julija, so sporočili iz SDH.

Naslednji dan bo začasno vodenje uprave SDH prevzela Glavina, in sicer za največ šest mesecev. Začasno imenovanje katerega od nadzornikov v upravo omogoča zakon o gospodarskih družbah, vendar pa to ne sme trajati dlje od 12 mesecev. Glavina v skladu z zakonom med začasnim vodenjem uprave ne bo delovala kot članica nadzornega sveta SDH.

Ob imenovanju Glavine pa je nadzorni svet za namen izbora novega predsednika uprave s polnim mandatom oblikoval nominacijsko komisijo, ki bo nemudoma začela z izvedbo postopkov za popolnitev uprave.

Glavina je diplomirana ekonomistka, z opravljenim MBA programom na univerzi Ashridge. Trenutno je izvršna direktorica avstrijske družbe Imsa Group, bila pa je tudi na več vodilnih mestih v družbi Electrolux v Belgiji ter finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden. V nadzorni svet SDH je bila skupaj z ostalimi nadzorniki imenovana 17. julija lani.

Predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič je ob odločitvi za imenovanje Glavine za začasno predsednico uprave povedal, da se je nadzorni svet na nastale razmere odzval hitro in tako omogočil stabilno poslovanje SDH, “z namenom, da se vse predvidene aktivnosti nemoteno izvajajo naprej”.

SDH se v tem trenutku sooča s pomembnimi izzivi. Poleg trenutne krize s korporativnim upravljanjem v Luki Koper je tu še nadaljevanje prodaje Palome, največji izziv pa predstavlja privatizacija Nove Ljubljanske banke v obliki javne ponudbe delnic (IPO).

Jazbec je v petek odstopil tik pred skupščino Luke Koper, na kateri naj bi zamenjali tri nadzornike Luke, na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc.

Predlog SDH je naletel na veliko nasprotovanje vodstva in delavskih predstavnikov Luke, kar je na koncu pripeljalo celo do blokade koprskega pristanišča, in Jazbec je v izjavi ob odstopu zapisal, da se ob vsem tem dogajanju umika iz uprave holdinga. SDH je nato tudi umaknil predlog za menjavo nadzornikov z dnevnega reda.

STA


Najbolj brano