ZaAB s sveženjem novel za izločitev pravnomočno obsojenih iz politike

Poslanska skupina ZaAB je v zakonodajni postopek vložila sveženj novel zakonov ter moralni kodeks poslancev, ki določajo omejitev pri kandidiranju in opravljanju voljenih funkcij v Sloveniji. Sveženj preprečuje pravnomočno obsojenim na nepogojno kazen zapora, da bi kandidirali ali opravljali voljene funkcije, je navedeno na spletni strani ZaAB.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Sveženj prenovljenih predlogov obsega novele zakona o volitvah za predsednika republike, zakona o poslancih, zakona o državnem svetu, zakona o lokalni samoupravi, zakona o lokalnih volitvah ter etični kodeks poslancev.

Z novelo zakona o lokalni samoupravi želijo v ZaAB vpeljati tudi institut odpoklica župana. Občani bodo tako lahko sprožili postopek za odpoklic župana, če bodo zbrali podpise dveh odstotkov volilcev v občini. Župan bi bil odpoklican, če bi se glasovanja udeležilo več kot 90 odstotkov volilcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih županskih volitvah in če bi večina teh glasovala za odpoklic.

V ZaAB so vložitev omenjenih zakonskih predlogov napovedali že pred tedni. Glede pomislekov, ali bi s takšnimi spremembami zakonodaje posegli v pasivno volilno pravico, je vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer tedaj pojasnil, da je tudi primer glede poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše pokazal, da je stroka na tem področju razdeljena.

Sicer pa je ZaAB v preteklosti iz istih razlogov v zakonodajni postopek že vložila novelo zakona o vladi, novelo zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb ter zahtevala avtentično razlago devetega člena zakona o poslancih.

STA


Najbolj brano