Za zimo pripravljene ogrevane kapacitete za več kot 9000 migrantov

Z današnjim dnem se po napovedih začenja obdobje zimskega vremena, ki ga bodo na svoji koži občutili tudi tisoči migrantov, ki dnevno prečkajo Slovenijo. Za namestitev so pristojni pripravili ogrevane kapacitete za več kot 9000 migrantov. Tudi toplih odej, oblačil in obutve je po besedah Jane Lampe iz Slovenske karitas dovolj.

Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Prostovoljci Civilne zaščite ter humanitarnih in drugih organizacij se pripravljajo na oskrbo migrantov v hladnejšem času leta.

Kot je dejala Jana Lampe iz Slovenske karitas, je razmere sicer težko predvideti vnaprej, se jim bodo pa sproti prilagajali in "poskrbeli, da begunci ne bodo na mrazu in da bodo deležni toplih prostorov, tople hrane in napitkov". Zato so se prostovoljci Karitas opremili tudi s posodami za kuhanje čaja, medtem ko tople obroke že od vsega začetka zagotavlja Slovenska vojska.

V skladu z dogovorom med Slovenijo in Avstrijo so slovenski policisti danes začeli pošiljati migrante čez mejo tudi z avtobusi skozi predor Karavanke. Kot so potrdili na Policijski upravi Kranj, je danes preko bivšega cestnega mejnega prehoda Karavanke osem avtobusov prepeljalo 402 migranta. Z avtobusnimi prevozi skozi Karavanke naj bi še dodatno razbremenili avstrijski mejni prehod Špilje, skozi katerega v Avstrijo vstopa največ migrantov. Tudi na slovenski strani meje je tamkajšnji center na mejnem prehodu Šentilj najbolj obremenjen. V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo v petek zvečer po navedbah Policijske uprave Maribor 2094 migrantov. Ponoči je v center prispelo še 1118 migrantov z vlakom iz Dobove.

Že nekaj časa zbirajo topla oblačila in obutev, ves čas pa prejemajo tudi ponudbe za pomoč sestrskih organizacij v tujini. Tako so ravno v četrtek prevzeli topla oblačila in odeje, ki so jim jih pripeljali kolegi iz češke Karitas, v ponedeljek pa jim bo sestrska organizacija iz Slovaške dostavila še 5000 parov novih nogavic.

Za napovedane temperature bo ogrevanje v šotoriščih po mnenju Lampetove še zadoščalo. V primeru znatnejših ohladitev pa bi bilo treba razmisliti o namestitvi v zidane objekte, je povedala.

Lampetova torej ocenjuje, da bodo lahko poskrbeli, da bo ljudem toplo. "Prijazen pogled, nasmeh, topla beseda. To mislim, da človeka vedno najbolj pogreje," je še poudaril Lampetova in dodala, da njihovi prostovoljci to zvesto delajo.

STA


Najbolj brano