Za zapuščene živali podarili toliko dohodnine kot za SDS

Finančna uprava (Furs) je objavila seznam društev in ustanov, ki so jim zavezanci podarili 0,5 odstotka dohodnine. Skupaj so jim nakazali skoraj štiri milijone evrov. Največ donacij v Sloveniji prejme Slovenska karitas, ki je lani prejela 132.000 evrov. Na Primorskem pa je že več let zmagovalec Obalno društvo proti mučenju živali s 13.000 evri donacij.

Predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja 
Bogataj Krivec Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SLOVENIJA > “Na ta denar smo tudi letos računali in je že porabljen za stare dolgove, pa tudi za stroške, ki so nastali, odkar nam je koprska občina vzela obalno zavetišče. Polovica denarja je tako šla za veterinarske storitve, ostalo pa za druge finančne obveznosti, predvsem do zaposlenih, ki smo jim morali odpovedati zaposlitve, a jim zagotoviti plačilo za čas odpovednega roka. Za vse te stroške pa seveda še zdaleč ni dovolj denarja,” našteva predsednica društva Andreja Bogataj Krivec. Pravi, da delajo tudi po odhodu iz zavetišča: “V tem času smo poskrbeli za več kot 50 mačk in tudi psov.” Kakšni so prihodnji načrti, še ne ve. “Zdaj najprej čakamo razpis za upravljanje obalnega zavetišča, na katerega se nameravamo prijaviti. Sanjamo pa tudi o svojem novem zavetišču, a to bo težko uresničiti,” je še povedala Andreja Bogataj Krivec.

Obalnemu društvu proti mučenju živali je pol odstotka dohodnine namenilo več kot 1000 ljudi. Veliko ljudi zaupa tudi Škofiji Koper, ki je s skoraj 10.000 evri med primorskimi prejemniki donacij na drugem mestu. Polovico manj od tega je dobil novogoriški Rdeči križ.

Seznam vseh prejemnikov dotacij je dolg, na njem je 4591 najrazličnejših organizacij, ki jim zavezanci zaupajo delček dohodnine, a zelo veliko je takih, ki na ta račun dobijo komaj kakšen evro.

Karitas, Rdeči noski in Unicef so v vrhu

Na vrhu lestvice prejemnikov najvišjih zneskov v Sloveniji so že nekaj leti enaka imena; največ denarja za lani je dobila Slovenska karitas, in sicer 132.000 evrov, društvo Rdeči noski, ki razveseljuje otroke v bolnišnicah, je prejelo 100.000 evrov. V vrhu so še Unicef (60.000 evrov), Zveza prijateljev mladine, Sklad 05 za družbene naložbe, Hospic, Evropa donna in tudi skavtsko združenje.

40 odstotkov zavezancev je lani podarilo pol odstotka dohodnine.

Med verskimi organizacijami je islamska skupnost, denimo, prejela 19.000 evrov, srbska pravoslavna cerkev 18.000 evrov, ljubljanska nadškofija pa 16.000 evrov.

Zavezanci lahko pol odstotka dohodnine podarijo tudi političnim strankam; največ članov je prepričala SD, ki je iz dohodnine prejela 15.000 evrov, SDS pa slabih 13.000 evrov.

Skupaj so prejeli štiri milijone evrov

Seznam prejemnikov kaže, da lahko podarjena donacija marsikateremu društvu ali organizaciji pomaga pri uresničevanju poslanstva in programa. Resda se pri nas vsako leto več zavezancev odloči za donacijo, a še vedno je takih komaj 40 odstotkov. Furs jim je pred nekaj dnevi nakazala skupaj skoraj štiri milijone evrov. Dohodnina ostalih pa gre v celoti v proračun. Obrazec za donacijo dohodnine lahko zavezanci pošljejo na finančno upravo kadarkoli.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano