Za socialno ogrožene morda kmalu olajšave pri stroških za ponovni priklop elektrike

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sta se na sestanku strinjala, da bi veljalo pri socialno ogroženih razmisliti o olajšavi pri stroških ponovnega priklopa elektrike.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Varuhinja in minister sta tako med drugim govorila o predlaganem zakonu o motornih vozilih. Ta po oceni Nussdorferjeve omejuje možnost invalidnih oseb, da bi lahko opravljale vsakodnevne obveznosti, zato je predlagala, da bi bile iz nove zakonodaje izvzete. Minister Gašperšič je s tem predlogom soglašal. Napovedal je, da bo to urejeno v zakonu o motornih vozilih, ki bo v kratkem posredovan v vladno proceduro.

Minister je danes seznanil varuhinjo, da bodo piransko občino pozvali, naj uskladijo odlok o cestnoprometni ureditvi v občini in sklep o določitvi tarif za parkirnine z veljavno zakonodajo. Varuhinja je namreč že pred časom ugotovila, da je piranska občina omogočila, da se kršitelj za neplačilo parkirnine lahko "odkupi" s plačilom zmanjšanega zneska, namenjenega tamkajšnjemu komunalnemu podjetju.

Prav tako sta se sogovornika dotaknila problematike baznih postaj GSM-R. Varuhinja je povedala, da so v uradu na temo postavitve digitalnega radijskega sistema na slovenskem železniškem omrežju prejeli veliko pobud. Kot je dodala, je za civilne iniciative sicer problematičnih le 20 od predvidenih 246 postaj, in sicer zlasti zaradi bojazni glede prekomernega sevanja ter zaradi izgleda in velikosti postaj.

Minister se je strinjal, da je bila dosedanja komunikacija preko občin preskromna. Kot je poudaril, na ministrstvu iščejo rešitve, s katerimi bi zadostili zahtevam občanov, morda tudi s predlogom sprememb lokacij baznih postaj. Je pa Gašperšič zatrdil, da škodljivi vplivi zaradi sevanja niso takšni, da bi upravičevali strah in pomisleke prebivalstva.

Nussdorferjeva in Gašperšič sta spregovorila tudi o problematiki dragih ponovnih vklopov na električno omrežje pri tistih porabnikih, ki zaradi težkih socialnih razmer ne zmorejo plačevati položnic. Strinjala sta se, da bi zaradi veljalo pri teh razmisliti o določenih olajšavah pri strošku ponovnega priklopa.

Minister je varuhinjo danes seznanil z vsoto predvidenih odškodnin, ki jo občanom zaradi preseženega hrupa dolguje direkcija za ceste, a opozoril na pomanjkanje proračunskega denarja v ta namen. Napovedal je, da bodo v naslednjem letu v rebalansu proračuna skušali zagotoviti manjkajoči denar v višini 500.000 evrov.

S področja infrastrukture je pereča tudi problematika kategorizacije cest, ki potekajo po zasebnih zemljiščih. Varuhinja je ocenila, da nekateri župani odkup cest načrtujejo zelo dobro, drugi pa temu ne namenjajo dovolj pozornosti. Minister je ob tem napovedal, da bodo za pospešitev reševanja teh težav pripravili dopis, s katerim bodo občine pozvali, naj dejavno pristopijo k reševanju problematike.

STA


Najbolj brano