Za sanacijo primorskih strug šest milijonov evrov

Na primorskih vodotokih bo do konca maja opravljenih za 2,8 milijona evrov interventnih del, do konca prihodnjega leta pa še za 3,2 milijona evrov posegov iz naslova rednega vzdrževanja.

Struga reke Reke po zadnjih poplavah pri Žagarjevi domačiji. Na Arsu napovedujejo, da bodo do konca leta 2015 izpeljali čiščenje naplavin in moteče zarasti  vse do ponora Reke v Škocjansko jamo.  Foto: Bogdan Macarol
Struga reke Reke po zadnjih poplavah pri Žagarjevi domačiji. Na Arsu napovedujejo, da bodo do konca leta 2015 izpeljali čiščenje naplavin in moteče zarasti vse do ponora Reke v Škocjansko jamo.  Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA > Za interventna dela v povodju Soče bo država iz proračuna za izredne potrebe namenila nekaj več kot dva milijona evrov, za povodje ostalih rek, ki se stekajo v Jadransko morje, pa nekaj manj kot 770.000 evrov.

Interventno največ za Sočo v Kobaridu

“Interventna dela zagotavljajo samo pretočnost strug in zavarovanje brežin. Ta dela niso namenjena bistvenemu povečanju poplavne varnosti,” pojasnjuje direktor urada za upravljanje z vodami na Agenciji RS za okolje (Arso) Tomaž Pogačar. Urgentno urejanje strug, čiščenje naplavin, popravljanje erozijskih poškodb in utrjevanje brežin je ponekod že steklo, povsod pa naj bi bili ti posegi končani do konca maja. Skupna vrednost teh del na vseh osmih povodjih v Sloveniji bo 12 milijonov evrov.

Na Goriškem je večina del že v teku, kažejo podatki Arsa. Konec novembra se je začelo interventno urejanje desnega brega Soče pod Galerijo v Trenti, v začetku decembra pa so stekla še dela na Tribušaku v Šempasu, Kneži v Kneških Ravnah, Nadiži v Borjani, Sušniku v Črničah, Idrijci v Reki in Soči v Kobaridu.

V začetku januarja bodo delavci podjetij, ki imajo koncesijo za dela na vodotokih, začeli urejati Hubelj v Ajdovščini in Sočo v kraju Na Skali. Še mesec pozneje se bodo začela interventna dela na Slapenskem potoku v Slapu in Kostanjevcu v Slapu ob Idrijci.

Večina od naštetih posegov bo stala krepko čez 100.000 evrov. Največ, 425.000 evrov, se je namenila država odšteti za interventno ureditev leve brežine Soče pod pokopališčem v Kobaridu.

V povodju drugih rek, ki se izlivajo v Jadransko morje, bodo stroji večinoma zabrneli nekoliko pozneje, sredi februarja ali sredi aprila. Večina, 13 od 18 intervencijskih del, bo potekala ob potokih, ki se izlivajo v reko Reko. Od začetka decembra delavci v porečju Reke že izvajajo posege na Podgrajskem potoku v Podgrajah, na Šmagurki v Šmagurju, na Vrbovskem potoku v Vrbovem in na Kozleku v Jasenu.

Do konca maja se je država namenila urediti tudi strugo Rižane, in sicer pri naseljih Miši, Žepki in Porton. Interventnih posegov bo deležna še reka Drnica v piranski občini.

Interventni ukrepi v porečju Reke, Rižane in Drnice bodo v primerjavi s tistimi v povodju Soče manjše vrednosti. Državo bodo največ stala dela v Vrbovem in Jasenu, 92.000 in 110.000 evrov.

Na okoljskem ministrstvu pripravljajo tudi dolgoročni načrt za zmanjšanje poplavne ogroženosti. Nared mora biti do druge polovice prihodnjega leta. Po dozdajšnjih ocenah bi država za izvedbo vseh aktivnosti na dolgi rok potrebovala 600 milijonov evrov.

Redno največ za strugo Reke

Poleg teh ukrepov pa bosta okoljsko in finančno ministrstvo nekje našla še 25 milijonov evrov, ki bi jih do konca leta 2015 investirali v redno vzdrževanje vodotokov. “To je po naših ocenah tista številka, s katero bi morali razpolagati že v preteklosti,” pravi direktor Arsa Joško Knez. Zadnja leta je bilo za vso državo za redno vzdrževanje vodotokov namenjenih le približno 7,5 milijona evrov.

Ljudem, ki živijo v povodju Soče, na Arsu obetajo 39 posegov iz naslova rednega vzdrževanja. Zanje bo država predvidoma plačala nekaj manj kot 2,1 milijon evrov. Za redno vzdrževanje strug v povodju ostalih jadranskih rek bo do konca leta 2015 namenjenih 1,2 milijona evrov. S tem denarjem naj bi koncesionarji izpeljali 27 projektov.

Najobsežnejši med njimi bo čiščenje naplavin in moteče zarasti ob strugi reke Reke vse do njenega ponora v Škocjansko jamo. Ta dela naj bi stala dobrih 300.000 evrov.

JANA KREBELJ


Najbolj brano