Evropski denar tudi za dva primorska mostova

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je potrdila projekt rekonstrukcije desetih mostov na državnih cestah in zanj odobrila 3,5 milijona evrov evropskega denarja. Ta je namenjen tudi obnovi mostov v Šempasu in Prestranku.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Za rekonstrukcijo mostov oziroma premostitvenih objektov v vrednosti skoraj pet milijonov evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 3,5 milijona evrov iz finančnega obdobja 2007-2013. Obnovili bodo deset mostov, ki so bili dotrajani in poškodovani in so predstavljali nevarnost za varno odvijanje prometa, so sporočili iz vladne službe za kohezijo.

Gre za odsek v Podnartu (sanacija mostu čez Savo), odsek v Šempasu (gradnja nadomestnega prepusta čez potok Vitovšek), odseka v Lokavcu in Jurkloštru (gradnja nadomestnih mostov čez Gračnico), odsek v Polzeli (gradnja nadomestnega mostu čez Hotunjščico), odsek v Petrovem brdu (gradnja dveh nadomestnih prepustov) in odsek na Trojanah (sanacija viadukta čez plaz).

Denar bo namenjen tudi za že popravljena odseka na obremenjenih prometnicah pri Skrlinovem gradu (gradnja nadomestnega mostu čez izliv potoka Socka v Pirešico) in v Prestranku (rekonstrukcija mostu čez Pivko).

Kot so pojasnili na vladni službi, bo s tem dosežena ustrezna nosilnost objektov in podaljšana njihova življenjska doba. Z naložbo v izboljšanje tehničnih elementov vozišča in samih objektov bo omogočena tudi enakomernejša vožnja in bolj tekoče odvijanje prometa, s tem pa posledično tudi zmanjšanje emisij izpušnih plinov in hrupa.

V okviru naložbe bo urejen tudi del cest, ki se navezujejo na premostitvene objekte, vozišče bo razširjeno, na nekaterih delih pa bodo urejeni tudi hodniki za pešce. Vse to bo, kot navajajo, vplivalo na boljšo prometno varnost udeležencev v prometu, z naložbo pa bo ohranjena tudi povezava med naselji.

Glede na omejitve državnega proračuna bo finančna pomoč EU pripomogla k zaključku izvedbe skupine projektov do konca leta. Rekonstrukcije posameznih mostov so se namreč že pričele izvajati z integralnimi sredstvi proračuna v preteklih dveh letih, z odobritvijo evropskega denarja pa bo integralna sredstva, ki so letos namenjena za poplačilo obveznosti do izvajalcev oziroma za zaključek projektov, mogoče prerazporediti na ostale projekte državnih cest, so dodali.

STA


Najbolj brano