Za male proizvajalce piva nižja obdavčitev, obremenitev za elektronske cigarete

Vlada je danes sprejela nov zakon o trošarinah, ki prinaša vrsto administrativnih poenostavitev. Uvaja status malega proizvajalca piva, ki bodo po predlogu 50-odstotno manj obremenjeni, predvideva pa obremenitev za elektronske cigarete. Finančni izplen trošarin ostaja 1,5 milijarde evrov letno.

Vlada je danes sprejela nov zakon o trošarinah, ki predvideva   
obremenitev za elektronske cigarete.  Foto: Wikipedia
Vlada je danes sprejela nov zakon o trošarinah, ki predvideva obremenitev za elektronske cigarete.  Foto: Wikipedia

LJUBLJANA > Poleg odprave administrativnih ovir in zmanjšanja stroškov pri izpolnjevanju trošarinskih obveznosti prenovljeni zakon prinaša posodobitev besedila veljavnega zakona in uskladitev z evropskimi direktivami, je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

Odprava administrativnih ovir

Finančni izplen trošarin ostaja nekje na ravni 1,5 milijarde evrov letno. Se pa v manjši meri posamezne rešitve, ki jih uvaja novi zakon, tudi odmikajo od trenutno veljavnih, a so ti finančni učinki po njenih besedah sorazmerno majhni.

Temeljni cilj predlaganega novega zakona je odprava administrativnih ovir. Za vse davčne zavezance se odpravlja obveznost rednega mesečnega vlaganja obračuna trošarin, če trošarinska obveznost v določenem mesecu ni nastala - to je še posebej pomembno za manjše trošarinske zavezance, ki s trošarinami poslujejo občasno.

Pri prijavi in odjavi oseb trošarinskih zavezancev davčni organ vpiše te osebe tudi po uradni dolžnosti, torej ni potrebna aktivnost na strani zavezanca.

Z novim zakonom se omogoča elektronsko vročanje zahtevkov za vračilo trošarine - doslej so zavezanci morali to vlagati v papirni obliki z množico prilog.

Zakon prinaša splošno poenostavitev za vse trošarinske zavezance, ki so imetniki dovoljenja za oproščenega uporabnika - ti so doslej lahko kupovali trošarinske izdelke brez plačane trošarine, če pa so slučajno kupili izdelke s plačano trošarino, pa niso mogli uveljavljati zahtevka za vračilo - po novem bodo lahko.

Pri prevozu se odpravlja obveznost pečatenja tovorkov.

Prinaša pa novi zakon tudi določene administrativne poenostavitve za posamezne trošarinske izdelke. “Tako na področju cigaret in rezanega tobaka ni več obveznosti obračuna za plačilo razlike trošarine na zalogi ob zvišanju maloprodajnih cen, če ta razlika znaša manj kot 10 evrov,” je dejala državna sekretarka in dodala, da gre finančno za zanemarljiv odpustek, administrativno pa je to precej pomembna poenostavitev.

Elektronske cigarete po novem trošarinski izdelek

Na področju tobačnih izdelkov se kot trošarinski izdelek na novo opredeljuje tudi elektronske cigarete. “Gre predvsem za preprečitev prehoda uporabnikov zaradi nižje obremenitve tovrstnih izdelkov z običajnih cigaret na elektronske in želimo jasno urediti njihovo davčno obravnavo,” je povedala.

Status malega proizvajalca vina in piva

Na področju obdavčitve alkohola se uvaja status malega proizvajalca vina in piva. “Ta dva statusa sta izredno pomembna za možnost slovenskih malih proizvajalcev piva in vina, da lahko konkurirajo tudi na tujih trgih. Ta status jim omogoča, da lahko pošiljajo izdelke v druge članice EU brez plačane trošarine oziroma v sistemu odloga plačila trošarine,” je poudarila.

Medtem ko se na področju obdavčevanja vina ohranja ničelni znesek trošarine, pri pivu za male proizvajalce vlada predlaga 50-odstotno znižanje trošarine, ki ga oni plačujejo.

Na področju žganja se na novo ureja sistem malih proizvajalcev žganja. Za določeno količino žganja se namreč po pojasnilih Vraničar Ermanove omogoča 50-odstotno plačilo trošarine. Za tiste, ki doslej niso imeli prijavljene dejavnosti, ampak so zgolj kuhali žganje, to pomeni nekoliko višjo obveznost, za kmete, ki opravljajo dopolnilno dejavnost, pa to pomeni znižanje obremenitve.

Sprememba pri obdavčevanju elektrike

Pri obdavčenju energentov in električne energije je najpomembnejša sprememba pri obdavčevanju elektrike. Dosedanji režim delitve na poslovno in drugo rabo se nadomesti s štirimi kategorijami, glede na obseg letnega odjema.

Do uveljavitve zakona je za vse predvidena enaka stopnja trošarine kot doslej, po prehodnem obdobju, torej po 1. oktobru, pa se bo za največje odjemalce, to so energetsko intenzivni proizvajalci, trošarina znižala na 1,8 evra na megavatno uro.

Vlada s tem po pojasnilih državne sekretarke sledi tudi zahtevam gospodarstva oziroma energetsko intenzivnih podjetij, ki bodo višje obremenjena s CO2 dajatvijo. “Njihova skupna obremenitev ostane na ta način nespremenjena,” je dejala Vraničar Ermanova, ki računa na to, da bi se nov zakon, ki ga vlada v DZ pošilja po rednem postopku, lahko začel uporabljati s 1. avgustom.

STA


Najbolj brano