Delavci v struge decembra

Vlada je v akcijskem načrtu za zagotavljanje protipoplavne varnosti določila, da se bodo interventna dela na najbolj kritičnih vodotokih začela že decembra. Interventna, nato pa še redna in dodatna vzdrževalna dela naj bi skupaj stala 37 milijonov evrov.

V popalvah prizadeti Bač Foto: Tomo Šajn
V popalvah prizadeti Bač Foto: Tomo Šajn

LJUBLJANA > Akcijski načrt, ki ga je v četrtek sprejela vlada, zajema tri sklope posegov v vodotoke. Takoj, že decembra, se bodo začela interventna dela.

“Izvajala se bodo na tistih povodjih vodotokov, za katera je nujno, da izboljšamo pretočnost,” je dela, ki naj bi potekala do sredine prihodnjega leta napovedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Interventna dela naj bi stala 12 milijonov evrov.

Sledila bodo redna in dodatna vzdrževalna dela. “Pokazalo se je, da je treba zaradi premajhnega obsega del v preteklosti dodatna vzdrževalna dela nujno opraviti na povodjih vseh osmih vodotokov v Sloveniji,” pravi ministrica. Stroški interventnih, rednih in dodatnih del naj bi skupno znašali 37 milijonov evrov. Kje bo država vzela ta denar, še ni znano. Okoljsko in finančno ministrstvo morata finančne vire še določiti, pojasnjuje Majcnova.

Premier Miro Cerar je akcijski načrt, ki naj bi mu predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta sledil še dolgoročnejši načrt protipoplavne varnosti, ocenil kot odlično opravljeno nalogo medresorske skupine, ustanovljene za reševanje poplavne problematike. Z ukrepi, ki se bodo začeli izvajati že decembra, želijo pokazati, “da vlada z interventnimi ukrepi misli resno.”

Odgovore, kaj konkretno bo narejeno najprej, naj bi v prihodnjih dneh zagotovila Agencija RS za okolje, ki bo država roko nad deli.

JANA KREBELJ


Najbolj brano