Za hitrejši odziv na obmejne požare v naravi

Dokument, ki sta ga včeraj podpisala generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But in njegov hrvaški kolega Jadran Perenić, bo omogočil hitrejše in bolj usklajeno odzivanje na obmejne požare v naravi. Natančneje določa sodelovanje zrakoplovov slovenske in hrvaške vojske pri gašenju požarov.

Darko But (desno) in Jadran Perenić sta včeraj poudarila, da je sodelovanje med državama odlično Foto: Urszr
Darko But (desno) in Jadran Perenić sta včeraj poudarila, da je sodelovanje med državama odlično Foto: Urszr

LJUBLJANA > Slovenska in hrvaška vlada sta sporazum o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in civilizacijskimi nesrečami podpisali že leta 1997. Ta določa okvirne oblike sodelovanja. Standardni operativni postopek med hrvaško in slovensko upravo za zaščito in reševanje o nudenju pomoči z zrakoplovi ob požarih, ki sta ga včeraj podpisala direktorja obeh uprav, Darko But in Jadran Perenić, pa podrobneje ureja način obveščanja in postopke ter načine sodelovanja pri čezmejni pomoči ob gašenju požarov.

Na upravi za zaščito in reševanje poudarjajo, da bo ta dokument omogočil hitrejši in bolj usklajen odziv pri ukrepanju ob morebitnih požarih, predvsem na obmejnem področju. Gre za sodelovanje letal oziroma helikopterjev slovenske in hrvaške vojske.

But je povedal, da doslej mednarodna pomoč pri gašenju požarov še ni bila potrebna, čeprav je bilo večkrat tik pred tem, predvsem pred dvema letoma, ko so na Krasu pustošili trije večji požari (leta 2012 je bilo v Sloveniji 2430 požarov). Poudaril je še pomen sodelovanja na področju preventive. Dodal je, da je poleg sodelovanja s Hrvaško na regionalni ravni pomembno tudi sodelovanje s Furlanijo - Julijsko krajino, s katero ima Slovenija podpisan protokol. Hrvaška je Sloveniji z agregati pomagala ob letošnjem žledu, Slovenija pa Hrvaški ob poplavah. Hrvaški gasilci so v preteklosti z letali pomagali gasiti požare na Portugalskem v Izraelu, Bosni in Hercegovini ter Črni gori.

“Razvili smo zelo dobro sodelovanje, kar dokazujejo tudi konkretne aktivnosti, ki smo jih izvedli,” je dejal Perinić in se ob tej priložnosti zahvalil slovenskim kolegom za pomoč med nedavnimi poplavami v Slavoniji. Zagotovil je, da bodo v primeru naravnih nesreč in požarov Sloveniji pomagali po svojih močeh. NR


Najbolj brano