Za en dan v pasjem hotelu od 15 do 20 evrov

Lastniki, ki svojih psov ne odpeljejo s sabo na počitnice, jih lahko za čas svoje odsotnosti zaupajo v varstvo pasjim hotelom. Teh je vse več, ugotavljajo tudi na Kinološki zvezi Slovenije, kjer lastnikom psov pred odločitvijo, komu bodo zaupali svojega ljubljenčka, svetujejo, da se pozanimajo o izkušnjah drugih lastnikov s posameznim ponudnikom.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Nekateri lastniki psov se za čas odhoda na dopust o skrbi za hišne ljubljenčke dogovorijo s svojci, prijatelji ali sosedi, tisti, ki te možnosti nimajo in ki tudi ne morejo psa vzeti s seboj na počitnice, pa se lahko odločijo za pasje varstvo pri različnih ponudnikih.

Možnosti je kar nekaj, kažejo ponudbe na spletu, kjer se osnovne cene za en dan z nočitvijo gibljejo od 15 do 20 evrov. Ponudniki ob tem kot pomembno za sprejem izpostavljajo, da mora biti pes zdrav in cepljen.

Eden od ponudnikov z območja Ljubljane je povedal, da je hotel v času od konca junija do sredine septembra polno zaseden, v ostalih mesecih leta pa je obisk bistveno manjši oziroma je skoncentriran ob koncih tedna. Pse jim v varstvo zaupajo lastniki iz vse Slovenije, povprečno pa je v poletnem času posamezni pes v hotelu deset dni.

Sekretarka Kinološke zveze Slovenije Katja Dermol lastnikom psov svetuje, da se pred odločitvijo, kateremu ponudniku bodo za čas svojega dopusta zaupali hišne ljubljenčke, pozanimajo pri drugih lastnikih, prijateljih in znancih, ki že imajo izkušnje s posameznim ponudnikom. V zadnjem času je namreč ponudnikov tovrstnih storitev po njenih besedah veliko, zato je ponudbo treba dobro preveriti, je dejala.

Sama sicer osebno meni, da če lastnik lahko psa vzame s sabo in zanj na počitnicah tudi ustrezno poskrbi, da je to za psa zagotovo najbolje. Pri tem je zelo pomembno, da ima pes zagotovljene dovolj pitne vode in senco, v katero se lahko umakne.

Zakon o zaščiti živali določa posebne pogoje za prevoz psov. Psom je treba omogočiti udobno in predvsem varno vožnjo z uporabo transportnih boksov. Med potovanjem se je treba večkrat ustaviti, predvsem zato, da se pes osveži s hladno vodo in opravi potrebo. Vozniki s psi naj se izogibajo vožnji v najbolj vročem delu dneva.

Če lastniki s psom potujejo v tuje države, morajo prej preveriti, kakšne dokumente potrebujejo za prestop meje, prav tako naj se pozanimajo o nevarnostih kužnih in drugih bolezni na območju, kjer bodo dopustovali.

STA


Najbolj brano