Za dokapitalizacijo Banke Celje 190 milijonov

Vlada je danes potrdila izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti Banke Celje, to je dokapitalizacijo, prenos dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ter izdajo državnega poroštva DUTB.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Kot so neuradno pisali že nekateri mediji, je obseg dokapitalizacije s prvotno predvidenih 160 milijonov povečan na 190 milijonov evrov.

Vlada se je tako odločila, da se dokapitalizacija izvede z vplačilom navadnih delnic banke v znesku 190 milijonov evrov. Vplačilo delnic se izvede z denarnim vložkom v višini malenkost več kot 95 milijonov evrov in v obliki državnih obveznic v višini malenkost manj kot 95 milijonov evrov.

Uprava banke je vlogo za odobritev državne pomoči oddala konec aprila, potem ko od obstoječih lastnikov oziroma zasebnih vlagateljev ni uspela zbrati najmanj 160 milijonov evrov dodatnega kapitala, kolikor je od nje zahtevala Banka Slovenije, in potem ko je vlada ocenila, da je primerna za ukrepanje po zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Obseg zahtevane dokapitalizacije se je vmes torej povečal za 30 milijonov evrov, kar so nedavno neuradno napovedali tudi nekateri mediji. Po pisanju časnika Dnevnik naj bi večjo dokapitalizacijo zahtevali v Evropski komisiji.

Povečani obseg po kapitalu naj bi bil po pisanju medijev tudi dokaz, da se tudi imetnikom podrejenih obveznic Banke Celje obeta usoda lastnikom podrejenega dolga drugih že podržavljenih bank NLB, NKBM, Abanke in obeh manjših bank v likvidaciji, Probanke in Factor banke.

Sprva naj bi predlog državne pomoči za Banko Celje vključeval tudi predlog konverzije dela podrejenih obveznic v delnice banke, a naj temu v Bruslju po pisanju Dnevnika ne bi bili naklonjeni.

Vlada je danes soglašala tudi s seznamom slabih terjatev, ki jih bo banka prenesla na DUTB. Ob tem je za s tem povezane obveznosti DUTB izdala državno poroštvo v višini do največ 127 milijonov evrov.

Vlada je te sklepe sprejela z odložnim pogojem, kar pomeni, da začnejo učinkovati na dan prejema soglasja Evropske komisije o skladnosti ukrepov s pravili EU o državnih pomočeh. Zelena luč Bruslja se pričakuje v prihodnjih dneh, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je ukrepe za celjsko banko sprejela na podlagi poslovne strategije za njeno združitev z Abanko, ki je tudi pogoj za soglasje Evropske komisije.

Slovenija se je v okviru postopka že izvedene državne pomoči za zdaj 100-odstotno državno Abanko namreč zavezala, da bo po morebitni pridobitvi večinskega deleža v Banki Celje nadaljevala združevanje Abanke in Banke Celje. Do združitve mora priti najpozneje 1. januarja 2016. V Bruselj je država že poslala tudi načrt prestrukturiranja združene banke.

Vlada je pred dvema tednoma potrdila že tudi predlog sklepa DZ o soglasju k prodaji državne naložbe v združeni Abanki in Banki Celje. Sklep o izstopu države iz lastništva bodoče združene banke je prav tako pogoj za soglasje Bruslja k izvedbi omenjenih ukrepov. Zdaj morajo sklep potrditi poslanci.

STA


Najbolj brano