Za cestninjenje najugodnejša ponudba konzorcija Telekoma Slovenije in Q-Free

Družba za avtoceste (Dars) je danes odprla štiri ponudbe, ki so prispele na razpis za izvedbo elektronskega sistema cestninjenja. Najugodnejša je ponudba konzorcija Telekoma Slovenije in družbe Q-Free z Norveške v višini 99,99 milijona evrov.

Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, 
vključno z avtobusi. Po uvedbi elektronskega cestninjenja naj 
bi Dars porušil cestninske postaje. Foto: Marica Uršič Zupan
Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, vključno z avtobusi. Po uvedbi elektronskega cestninjenja naj bi Dars porušil cestninske postaje. Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA > Konzorcij Iskratela in slovaškega Skytolla je ponudil 110,11 milijona evrov, Cetis 114,6 milijona evrov in Kapsch TrafficCom 114,96 milijona evrov.

Dars bi moral ponudbe odpreti že takoj po izteku razpisa sredi oktobra, a so ponudbe zaradi Kapschevega revizijskega zahtevka ostale zapečatene. Dars je zeleno luč za odpiranje ponudb prejel v minulih dneh, ko je Državna revizijska komisija zavrnila zahtevek za revizijo postopka javnega naročila.

Projekt mora biti od podpisa pogodbe zaključen najpozneje v letu dni, po uvedbi elektronskega cestninjenja pa naj bi Dars porušil tudi cestninske postaje.

Razpisna dokumentacija za elektronsko cestninjenje je v tehnološkem smislu odprta. Odločitev o izboru tehnologije cestninjenja je v celoti prepuščena ponudnikom, vendar pa v okviru zahtev, ki jih glede tega postavlja evropska direktiva o povezljivosti cestninskih sistemov. V Kapschu so prepričani, da razpis favorizira satelitski sistem cestninjenja.

Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, vključno z avtobusi, pri čemer bodo opredeljene določene izjeme. Za vsa ostala vozila, težka manj kot 3,5 tone, bo še vedno veljal dosedanji sistem z vinjetami.

STA


Najbolj brano