Za Klemenčiča so očitki SDS “virtualna resničnost”

DZ je začel razpravo o stanju na področju zagotavljanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v sodnih postopkih, ki so jo zahtevali v SDS. V tej stranki so prepričani, da je slovensko sodstvo še vedno komunistično in totalitarno, pravosodni minister Goran Klemenčič pa take očitke ocenjuje kot "virtualno resničnost".

Poslanec SDS Vinko Gorenak je poudaril, da pri predlogu priporočil ne gre za "reševanje vojaka" oziroma da aktualni dogodki v zvezi s predsednikom Janezom Janšo z njim niso povezani Foto: STA
Poslanec SDS Vinko Gorenak je poudaril, da pri predlogu priporočil ne gre za "reševanje vojaka" oziroma da aktualni dogodki v zvezi s predsednikom Janezom Janšo z njim niso povezani Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanci SDS so predlagali, da bi DZ s priporočilom ugotovil, da stanje na področju sodstva ni dobro, zato bi Sodni svet med drugim pozval, naj objektivno ocenjuje delo sodnikov in sodišč ter predlaga ukrepe za izboljšanje stanja v sodstvu. Vladi, ministrstvu za pravosodje in vrhovnemu sodišču bi tudi predlagal, naj pripravijo zakonske rešitve za zagotovitev večje preglednosti v sodstvu in za zagotovitev njegove večje učinkovitosti.

Gorenak: Sodniki, ki so sodili v preteklem režimu, bi se morali iz pravosodja izločiti

Poslanec SDS Vinko Gorenak je uvodoma poudaril, da pri predlogu priporočil ne gre za "reševanje vojaka" oziroma da aktualni dogodki v zvezi s predsednikom Janezom Janšo z njim niso povezani. V SDS namreč temo stanja v pravosodju odpirajo že vse od leta 1994, je pojasnil.

Poudaril je še, da bi se sodniki, ki so sodili v preteklem režimu, morali iz pravosodja izločiti, pa se niso. Sodstvo v Sloveniji je po o besedah mnogih uglednih strokovnjakov še danes komunistično in ščiti svoje interese in interese leve politične opcije, pravi Gorenak. Opozoril je tudi na kritike institucij EU in mednarodnih institucij na račun slovenskega pravosodja, pa tudi na kritike domačih strokovnjakov in sodnikov samih.

Klemenčič: S stanjem v pravosodju res ne moremo biti zadovoljni, lahko pa smo zadovoljni s trendi

Pravosodni minister Goran Klemenčič pa je v odgovoru na kritike največje opozicijske stranke odgovoril, da s stanjem v pravosodju res ne moremo biti zadovoljni, lahko pa smo zadovoljni s trendi, ki se izboljšujejo. Pravosodje ima res težave in bi se morali vsi truditi, da se odpravijo, ni pa vse črno-belo, pravi Klemenčič, ki opozarja, da v istih dokumentih mednarodnih institucij, ki slovensko pravosodje kritizirajo, obstajajo tudi pozitivna mnenja.

"Ne moremo pa pristati na to, kar je podmena priporočil, da slovenska sodišča pod plaščem totalitarnosti masovno kršijo človekove pravice," opozarja Klemenčič in dodaja, da predlagatelji s tem ustvarjajo "virtualno resničnost". Poslancem SDS je očital, da sodstvo potiskajo v defenzivo in bo zato težko priznalo še tiste napake, ki jih res stori.

Odbor za pravosodje je sicer predlog priporočil zavrnil, zato DZ danes o njih ne bo glasoval, pač pa bo opravil le splošno razpravo, ki so jo zahtevali v SDS.

STA


Najbolj brano