Za 33 poslancev se niti menze ni splačalo odpreti

Na hodnikih državnega zbora je bilo včeraj mogoče srečevati predvsem novinarje, ki so preverjali, kdo od poslancev na prvi delovni dan v novem letu, ki je za povrh še petek, sploh dela. Tisti poslanci, ki smo jih našli v službi, trdijo, da se na dan, ko ni običajne norišnice, lahko v miru pripravijo na naloge, ki jih čakajo.

Notranjost državnega zbor je včeraj samevala, saj je bila v službi le tretjina poslancev. Foto: STA
Notranjost državnega zbor je včeraj samevala, saj je bila v službi le tretjina poslancev. Foto: STA

LJUBLJANA > Parlament je bil včeraj že skoraj strašljivo prazen, saj niti z menze ni bilo slišati žvenketanja pribora. Bila je zaprta. Koliko uslužbencev si je poleg kuharjev in natakarjev še vzelo prosto, uradno ni več mogoče izvedeti, saj podatek o dopustu ni več informacija javnega značaja.

V službo med dopustom

V službi so manjkali tudi mnogi poslanci. V NSi so si dopust vzeli vsi, v njihovih prostorih je novinarje vseeno neformalno gostil primorski poslanec Jernej Vrtovec. “Danes imam sicer dopust, v DZ pa sem prišel, da dvignem pošto in se pozdravim s kolegi novinarji,” pravi poslanec, sicer nekdanji piarovec, ki ve, kako se stvarem streže. “Novo leto sem preživel v krogu svoje družine; s hčerkico in ženo. Bilo je zelo prijetno. Nekaj novega je bilo letos,” pravi Vrtovec, ki je le malo pred prazniki postal očka.

V SD so bili v službi trije od šestih poslancev. Franc Križanič se je včeraj pripravljal na zahtevne teme o rebalansu proračuna in stresnih testih bank. “Vsi, ki imamo več intelektualnega dela, zlahka delamo in bi delali, tudi če bi bil praznik. Profesorji bi se pripravljali na predavanja, poslanci na poslanko delo, inženirji verjetno na kakšne analitične teme ...” to, da s službo prvi dan po praznikih nima težav, pravi Križanič. Za novo leto pa si je vzel prosto: “S soprogo sva po televiziji gledala Lada Bizovičarja in sva bila zelo zadovoljna z oddajo, tako da ga lahko pohvalite.”

V SMC v službi deset poslancev

V ZaAB je so bili včeraj v službi trije od štirih poslancev. Vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer je dan opisal kot normalen: “Naravnost odličen dan je tudi zaradi tega, ker se lahko v miru pripravljamo na to, kar nas čaka. To je tisto, česar ljudje načeloma ne vidijo. Vse, kar je povedano, ni kar tako malo iz glave, ampak za tem stoji resna priprava.” Sam se je včeraj pripravljal na sprejemanje novele zakona o poslovnem registru in nam kot dokaz pokazal z živimi barvami podčrtano gradivo.

V največji poslanski skupini SMC je bilo v službi deset od 36 poslancev. “Opravljamo tekoče delo. Sama sem imela kar nekaj sestankov, tako da je normalni delovni dan,” je 2. januar povzela vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. V službo se je vrnila spočita, pravi: “To prazniki so bili dobrodošli, odpočila sem se in si nabrala energijo za naprej. Upam, da so si tudi kolegi v parlamentu, na vladi in v vseh ostalih državnih institucijah uspeli nabrati nove energije.”

V SDS nam ni uspelo nikogar pocukati za rokav, smo pa izvedeli, da je dopust včeraj koristilo enajst od 21 poslancev. Tudi v Desus so štirje od desetih poslancev, ki včeraj niso bili na dopustu, prostore poslanske skupine zapustil le malo pred našim obiskom. Do takrat so se pripravljali na koalicijska usklajevanja in druge vsebinske stvari, ki jih čakajo v kratkem, služba pa je vseeno minevala nekoliko bolj sproščeno kot sicer. Poslanka Jana Jenko je s seboj pripeljala vnučko, Uroš Prikl pa sina, tako da sta si otroka včeraj ogledala parlament.

V ZL je okrog 13. ure dežural Matjaž Hanžek. Čakal je, da se njegovi kolegi vrnejo s kosila, ki ga je bilo treba včeraj poiskati dlje kot v kletni menzi. “Od poslancev nas je v službi polovica, torej trije, od ostalega osebja pa samo eden,” je za mizo, na kateri so papirji in računalniki dokazovali, da je tam potekalo in se bo še nadaljevalo sestankovanje, povedal Hanžek. “Trije smo se v miru usedli in naredili analizo preteklih petih mesecev ter pogledali prioritete za delo za naprej,” je pojasnil. Običajno si je težko vzeti čas za takšne stvari, saj se poslancem vedno mudi na različne obveznosti, pravi Hanžek: “Danes je delovni dan, kot si ga človek želi; ko je mir, ko ne zvonijo telefoni in ni treba vsakih par minut teči na kakšno komisijo.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano