Za 18. november policisti napovedali stavko

Policijski sindikat Slovenije je danes vladi napovedal stavko zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve. Če z vlado ne bodo sklenili dogovora o izvršitvi danih zavez, bodo začeli stavkati 18. novembra, so sporočili iz omenjenega sindikata.

Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Za stavko se odločajo zaradi "neskončnega in neutemeljenega prelaganja izpolnitve obveznosti vlade do zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve", pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

Po pojasnilih sindikata se je vlada s stavkovnim sporazumom leta 2010 in tudi leta 2012 med drugim zavezala, da bo plače policistov v Sloveniji izenačila s plačami policistov v primerljivih evropskih državah.

Zaveza je bila pogojena s podatki o gospodarski rasti in bi se morala tako začeti uresničevati s 1. januarjem 2016. Po besedah predsednika sindikata Radivoja Uroševiča bi za policiste to pomenilo med 26 in 35 odstotkov višje plače od sedanjih.

Kot navajajo, trenutna begunska kriza ne more predstavljati novega izgovora vladi, da z zavlačevanjem izpolnitve zavez nadaljuje tudi v prihodnje, glede na to, da so se izvrševanju zavez izogibali več let. Zato je po mnenju sindikata samo od odločitve vlade odvisno, ali bo do stavke tudi dejansko prišlo.

Svet policijskega sindikata se je 20. avgusta preoblikoval v stavkovni odbor in vlado pozval k izvršitvi zavez in izpolnitev pogodb iz let 2010, 2012 in 2013. Vlada se, kot navajajo v sindikatu, na pozive sindikata ni odzvala in svojih obveznosti noče izpolniti.

"Vse mirne pozive sindikata ignorira z nejasnimi odgovori ali prelaga izključno odgovornost na ministrstvo za notranje zadeve, ki nima potrebnih pristojnosti odločanja," so opozorili v sindikatu.

S tem je po njihovem mnenju kršeno načelo vestnosti in poštenja. Vprašljiva je tudi pravna varnost, saj si država kot močnejša pogodbena stranka pridržuje pravico, ali bo zaveze iz pogodb izpolnila ali ne, so navedli.

V Sloveniji je stavka policistov omejena z zakonom, kar pomeni, da so stavkovne aktivnosti dolžni izvajati tako, da je zagotovljena varnost ljudi in premoženja in da so spoštovane mednarodne obveznosti, navajajo v policijskem sindikatu.

Napovedujejo, da bodo skušali storiti vse, da do izvedbe stavke ne pride, saj si stavke ne želijo, a se bojijo, "da je to še edina pravica, ki nam v trenutku lahko pomaga ohraniti naše dostojanstvo".

Ob tem napovedujejo, da bodo določene standarde varnosti pri izvajanju stavke še naprej spoštovali. Ne želijo pa si, da bi "v tem kritičnem času nivo varnosti v državi in posledično nivo varnosti na območju zunanje schengenske meje upade zaradi neodzivnosti vlade".

STA


Najbolj brano