Za 152 delovnih mest 1992 kandidatov

Na razpis policije za 152 delovnih mest policistov nadzornikov državne meje se je do konca razpisnega roka, tj. do ponedeljka, prijavilo 1992 kandidatov. Izbrani kandidati bodo morali zdaj opraviti usposabljanje, nato pa bodo razporejeni na območje treh policijskih uprav, največ na območje Policijske uprave Koper, so pojasnili na policiji.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

LJUBLJANA > Kot so povedali na policiji, so se za razpis odločili, ker je v zadnjih letih pri policistih nadzornikih meje nastal velik kadrovski primanjkljaj. Od leta 2010 do danes se je namreč število zaposlenih v policiji zmanjšalo za več kot 900, od tega je iz policije odšlo največ prav policistov. Zadnja večja zaposlitev pa je bila izvedena v letu 2010.

Največ potreb v Policijski upravi Koper

Po pojasnilih policije bo 152 novih policistov glede na potrebe razporejenih na območja Policijskih uprav Koper, Ljubljana in Novo mesto. Trenutno se največ potreb kaže v Policijski upravi Koper, nato pa v Policijski upravi Ljubljana.

Z zaposlitvami želijo izvesti tudi premestitve policistov, ki delajo na območju Policijske uprave Koper, živijo pa v severovzhodnem delu Slovenije. S tem bi namreč zmanjšali stroške, ki jih policija namenja za plačilo prevoza na delo.

Na razpis so se lahko prijavili kandidati, ki imajo najmanj 5. stopnjo izobrazbe. Tisti, ki bodo izbrani, se bodo predvidoma 15. maja letos udeležili šestmesečnega usposabljanja, ki bo večinoma potekalo na Policijski akademiji, praktično usposabljanje pa bo v policijskih enotah, v katere bodo izbrani razporejeni po usposabljanju.

Če bodo kandidati usposabljanje zaključili uspešno, bodo zasedli delovno mesto policist - nadzornik državne meje, kar pomeni, da bodo opravljali naloge varovanja zunanje meje EU in varovanja objektov, ki jih varuje policija. Imenovani bodo v naziv policist III, uvrščeni pa v 21. plačni razred.

Zaposlitev do pet let

Na policiji še pojasnjujejo, da bodo v skladu z veljavnim zakonom o organiziranosti in delu v policiji pogodbe o zaposlitvi sklenili za določen čas do pet let. "Na ta način je tudi omogočena fleksibilnost v primeru, da v tem času Hrvaška pristopi v schengen in tako prevzame od Slovenije varovanje zunanje meje EU," dodajajo.

V zadnjem času sicer s policije prihaja veliko opozoril o pomanjkanju kadra, saj je v zadnjih letih policijo zapustilo precej ljudi. Največje težave naj bi bile prav zaradi pomanjkanja policistov. Policija pa se sooča tudi s pomanjkanjem denarja in posledično zastarelo opremo.

STA


Najbolj brano