ZZZS bo bolnišnicam predčasno izplačal del avansa, da bodo lahko izplačale plače

Da bodo lahko izpolnile obveznosti do zaposlenih iz naslova plač, bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nekaterim bolnišnicami 10. februarja predčasno izplačal tretji del mesečnega avansa za februar. Tako so se dogovorili na današnjem sestanku ministrice za zdravje, direktorja ZZZS in direktorja združenja zdravstvenih zavodov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo bolnišnicam predčasno izplačal del avansa, da bodo lahko izplačale plače. Foto: STA
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo bolnišnicam predčasno izplačal del avansa, da bodo lahko izplačale plače. Foto: STA

LJUBLJANA > V nekateri bolnišnicah so se zaradi drugega obroka poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ki so ga bili javni zavodi dolžni izplačati do konca januarja, pojavile težave pri izplačilu plač.

V zadnjih dneh so se razmere zaostrile v izolski bolnišnici, ki že leta posluje z izgubo. Zaradi izplačila iz naslova odprave plačnih nesorazmerij pa naj bi zaposlenim januarske plače izplačali v dveh delih, in sicer 10. februarja ter 27. februarja.

V sindikatu Fides so zato za 11. februar napovedali opozorilno stavko. Da se ji bodo pridružili, so se odločili tudi v obalnem sindikatu delavcev zdravstva in socialnega skrbstva.

Težave imajo tudi v nekaterih drugih bolnišnicah. Na ministrstvu za zdravje so po današnjem sestanku povedali, bodo namreč s predčasno izplačanim tretjim delom mesečnega avansa za februar lahko poleg izolske bolnišnice obveznosti do zaposlenih iz naslova plač poravnale še bolnišnice Ptuj, Jesenice, Topolšica, Brežice in Slovenj Gradec.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so sredi januarja ocenili, da drugega obroka še niso izplačali v približno eni tretjini zavodov, med katerimi so pretežno bolnišnice.

Že takrat so predvidevali, da bodo imeli zavodi pri izplačilu drugega obroka zagotovo težave, saj je denar v zdravstvu zdravstvenim zavodom priznan na osnovi konkretnih programov, namenskega denarja za poračun pa zavodi niso dobili. Bojijo se, da bodo sledile likvidnostne težave, še zlasti v bolnišnicah, ki beležijo tekočo izgubo oziroma akumulirano izgubo iz preteklih let.

Sicer pa, so takrat navedli, je del zdravstvenih domov in nekatere bolnišnice obveznost izplačal že ob izplačilu prvega obroka, predvsem zato, da bi se izognili obrestim, ki jim morajo v primeru kasnejšega izplačila prejemnikom še dodatno priznati.

STA


Najbolj brano