ZSSS: Slovenija za Helios iztržila premalo

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se odzvali na prodajo skupine Helios, ki je za 572 milijonov evrov šla v roke japonskemu podjetju Kansai Paint. Opozorili so, da tokratna prodajna cena dokazuje, da je Slovenija leta 2013, ko je Helios za 145 milijonov evrov prodala avstrijskemu holdingu Ring International, zanj iztržila premalo.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so prepričani, da je 
Slovenija leta 2013, ko je Helios za 145 milijonov evrov 
prodala avstrijskemu holdingu Ring International, zanj iztržila 
premalo. Skupina Helios je zdaj za 572 milijonov evrov šla v 
roke japonskemu podjetju Kansai Paint.  Foto: STA
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so prepričani, da je Slovenija leta 2013, ko je Helios za 145 milijonov evrov prodala avstrijskemu holdingu Ring International, zanj iztržila premalo. Skupina Helios je zdaj za 572 milijonov evrov šla v roke japonskemu podjetju Kansai Paint.  Foto: STA

LJUBLJANA > V ZSSS so zapisali, da prodaja Heliosa zanje ni presenečenje. “Da sedanji prodajalec, takratni kupec, ni strateški lastnik, ki bi v družbo pripeljal znanje, tehnologijo, razvoj, in katerega delovanje bi odpiralo nova, kvalitetna ter dostojna delovna mesta, smo opozarjali že ob prodaji državnega deleža. Sedanja prodaja skupine Helios (in s tem tudi same družbe) zgolj potrjuje naše tedanje navedbe,” so zapisali.

V ZSSS so prepričani, da je Slovenija leta 2013 za Helios iztržila bistveno premalo. “Ne smemo namreč prezreti, da so država in banke Helios prodale za 154 milijonov evrov, avstrijski lastniki pa so ga zgolj v nekaj letih prodali naprej za 572 milijonov. Razlika je torej več kot 400 milijonov evrov, pri tem pa ne gre prezreti, da so bila sredstva za nakup Heliosa s strani Avstrijcev pridobljena tako, da se je zastavilo celotno premoženje Heliosa,” so zapisali v sporočilu.

Menijo, da je takšno ravnanje povzročilo izgubo več kot 200 delovnih mest. Poleg tega je denar za nadomestila za čas brezposelnosti in socialne transferje za odpuščene delavce krila država, ki je prav tako namenila subvencije oziroma olajšave za manjše število novozaposlenih delavcev v Heliosu, navajajo v ZSSS. “Delež države in oškodovanja državnega premoženja je tako večji kot zgolj razlika v višini približno 400 milijonov evrov. Odpuščeni delavci pa so bili soočeni tudi s precejšnjimi ekonomskimi in socialnimi težavami,” so prepričani v sindikatu.

Vlado tako pozivajo, da pripravi spremembe zakonodaje, ki se nanašajo na prodajo državnega premoženja, “in to na način, da se prepreči njegova razprodaja, da se zagotovi večja vključenost zaposlenih in civilne družbe v prodajne postopke ter da bodo prodajni postopki lahko potekali popolnoma transparentno”.

“Prav tako pozivamo vse pristojne institucije, da proti osebam, za katere obstaja sum, da so s svojim ravnanjem oškodovale državno premoženje, sprožijo ustrezne postopke ter da za svoja dejanja tudi odgovarjajo. V nasprotnem primeru bo vprašanje, ali bo za takšna oškodovanja države in državljanov sploh kdaj kdo odgovarjal, (p)ostalo zgolj retorično vprašanje,” so zapisali v sindikatu.

Po nedavnem poročanju časnika Finance je razlog za višjo tokratno kupnino v združitvi Heliosa in Ringovo premazno enoto Rembrandtin. Ring International je namreč po prevzemu Heliosa tega združil z Rembrandtinom, zdaj pa je prodal obe podjetji skupaj. Poleg tega sta podjetji zdaj prestrukturirani, očiščeni slabih naložb in z občutno nižjim dolgom, navaja časnik.

STA


Najbolj brano