ZPS opozarja na domnevno slabe prakse pri potrošniških kreditih

Zveza potrošnikov Slovenije (ZSP) je pri pregledu, kako in kakšne kredite banke ponujajo potrošnikom, ugotovila, da banke potrošnike predvsem slabo informirajo o skupnih stroških kredita in jim še vedno raje ponujajo tvegane kredite, namesto da bi jim ponudila ugodne kredite s fiksno obrestno mero.

ZPS opozarja na domnevno slabe prakse pri potrošniških 
kreditih. Foto: STA
ZPS opozarja na domnevno slabe prakse pri potrošniških kreditih. Foto: STA

LJUBLJANA > ZPS je pri pregledu kreditnega trga prišla do zaskrbljujočih ugotovitev o slabih praksah in neprimernih produktih. “Ponudba stanovanjskih kreditov je v zadnjem času postala dokaj ugodna, razmeroma dobre pa so tudi razmere na nepremičninskem trgu. Kljub temu pa je po mnenju ZPS nakup strehe nad glavo s kreditom lahko zelo drag in tvegan,” so danes sporočili iz ZPS.

Banke potrošnike slabo informirajo o skupnih stroških kredita, raje prodajajo tvegane kredite

V zvezi so ugotovili, da banke potrošnike predvsem slabo informirajo o skupnih stroških kredita in jih tako ovirajo pri tem, da bi s primerjavo ponudb dosegli pomembne prihranke. “Namen takšnih skrivalnic je, da banka potrošniku proda čim več dragih dodatnih produktov, ne da bi jo pri tem zanimalo, ali te potrošnik sploh potrebuje,” menijo v ZPS.

Dodajajo, da večina bank še vedno raje prodaja tvegane kredite, namesto da bi jim ponudila ugodne kredite s fiksno obrestno mero, kot so ti na voljo potrošnikom v bolj razvitih članicah EU. “Takšne prakse potrošnikom povzročajo veliko škodo, obenem pa še dodatno prispevajo h krepko omajanem zaupanju v finančni sektor, ki je posledica prodaje oderuških kreditov in tveganih kreditov v švicarskih frankih v preteklih letih,” menijo v zvezi.

Ministrstvo naj se zavzame za strožji in učinkovitejši režim varstva potrošnikov

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pozivajo, naj pri prenosu evropske direktive o stanovanjskih kreditih - ki bo začela veljati marca 2016, njen cilj pa je predvsem preprečiti, da bi potrošniki sklepali kreditne pogodbe, ki zanje niso primerne, pri tem pa prevzemali prevelika tveganja - upošteva realno stanje ter se zavzame za strožji in bolj učinkovit režim varstva potrošnikov.

Osnutek novele zakona o potrošniških kreditih, ki je bil do 19. novembra v javni obravnavi, po mnenju ZPS ne izkoristi vseh možnosti za zaščito potrošnikov, ki jih omogoča direktiva. “Predlog premalo upošteva zaskrbljujoče probleme, s katerimi se tako pri nakupu stanovanja kot pri najemu manjšega potrošniškega kredita soočajo slovenski potrošniki,” ocenjuje Boštjan Krisper iz ZPS.

ZPS predlaga dodatne zakonske ukrepe za zaščito potrošnikov

V zvezi so pripravili predlog dodatnih zakonskih ukrepov, s katerimi naj bi zaščitili potrošnike, predvsem ranljive skupine, pred oderuškim kreditiranjem, zagotovili spremljanje spoštovanja potrošniških pravic in zgodnje prepoznavanje za potrošnike škodljivih praks ter potrošnikom omogočili informirano izbiro in enostavno primerjavo ponudbe.

S predlogi ZPS naj bi tudi poskrbeli za to, da bodo potrošniki prejeli razumljive informacije o kreditnih tveganjih, in jih zaščitili pred neprimerni produkti, na primer s prepovedjo kreditov v tuji valuti za tiste potrošnike, ki v tej valuti ne prejemajo dohodkov. Poleg tega naj bi zagotovili, da bodo nasveti, ki jih potrošnik prejme od ponudnika, bolj strokovni in zaupanja vredni.

Osnutek novele zakona, kot je objavljen na spletni strani ministrstva, na novo ureja tudi minimalno poklicno usposobljenost zaposlene pri ponudniku kreditov in kreditnih posrednikih, kreditni posredniki bodo morali pridobiti tudi dovoljenje Banke Slovenije. Glede na osnutek bo tudi strožje urejeno ocenjevanje kreditne sposobnosti potrošnika in oglaševanje kreditov. Zakon uvaja specifično ureditev informacij potrošnikov, ki so prilagojene stanovanjskim kreditom in morajo biti zagotovljene brezplačno, ter novo kategorijo tako imenovanih svetovalnih storitev, ki bodo na voljo proti plačilu.

STA


Najbolj brano