ZPS: kreditojemalci v frankih naj dobijo informacije v pisni obliki

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnikom, ki imajo kredit v švicarskih frankih, svetujejo, naj vsakršno ponudbo banke za zamenjavo kredita iz frankov v evre zahtevajo v pisni obliki. Ničesar naj ne podpišejo takoj, temveč naj si vzamejo čas za razmislek, jim priporočajo.

V Zvezi potrošnikov Slovenije potrošnikom, ki imajo kredit v švicarskih frankih, svetujejo, naj vsakršno ponudbo banke za zamenjavo kredita iz frankov v evre zahtevajo v pisni obliki.  Foto: Adriana Buzleta
V Zvezi potrošnikov Slovenije potrošnikom, ki imajo kredit v švicarskih frankih, svetujejo, naj vsakršno ponudbo banke za zamenjavo kredita iz frankov v evre zahtevajo v pisni obliki.  Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > “Ker so razmere na valutnih trgih zelo turbulentne, je praktično nemogoče napovedati, kako se bo tečaj franka gibal v naslednjih dneh in do konca odplačila kredita,” ugotavljajo v ZPS. Zato po njihovem preproste rešitve za te težave ni.

Način reševanja je odvisen od številnih okoliščin: od finančne situacije potrošnika do vsebine kreditne pogodbe in ročnosti kredita. Če je nov kreditni obrok tako visok, da ga potrošnik ne more odplačati, naj to pravočasno sporoči svoji banki, ji opiše svojo finančno situacijo in predlaga način rešitve.

ZPS potrošnikom s krediti v frankih svetuje, naj od svoje banke zahtevajo pisne odgovore na to, koliko bi znašal kreditni obrok v primeru, da menjalni tečaj ostane na današnji ravni, ter ali je možna zamenjava kredita v evre in pod katerimi pogoji (strošek, cena kredita po konverziji).

STA


Najbolj brano