ZPMS kritična do predlogov za varčevanje v šolstvu

Varčevalne namere ministrstva za izobraževanje so po prepričanju Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) nedopustne in neodgovorne. Navajajo ukinitev plačila učiteljem za nudenje učne pomoči učencem, ukinitev financiranja interesnih dejavnosti, spremembe financiranja šol v naravi, glasbenih šol ter manj denarja za srednje šole.

Varčevalne namere v šolstvu so po prepričanju Zveze prijateljev mladine Slovenije  nedopustne in neodgovorne. Foto: STA
Varčevalne namere v šolstvu so po prepričanju Zveze prijateljev mladine Slovenije nedopustne in neodgovorne. Foto: STA

LJUBLJANA > “Sprašujemo se, ali se tisti, ki sprejemajo te kratkovidne ukrepe, zavedajo, da s tem dolgoročno škodijo razvoju otrok in s tem razvoju družbe. Po nam znanih podatkih bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport privarčevalo malo, a posledice bodo trajne in nepopravljive,” v današnjem sporočilu za javnost opozarja predsednica ZPMS Darja Groznik.

Varčevalni ukrepi bodo dodatno razslojili družbo

Novi varčevalni ukrepi bodo še dodatno razslojili družbo, je prepričana. Vsestranski zdrav razvoj otrok je vse bolj odvisen od materialnega statusa njegovih staršev, uspešnost otrok v šolskem sistemu pa vse bolj odvisna tudi od zavzetosti staršev, dodatne učne pomoči in materialnih sredstev, ki jim omogoča razvoj talentov v zunajšolskih dejavnostih. To je ob podatku, da vsaj 55.000 otrok živi pod pragom revščine, povsem nedopustno, poudarja Groznikova.

V ZPMS ostro nasprotujejo navodilu ministrstva, da naj se obravnava otrok, ki imajo v dolgotrajnih strokovnih postopkih s strokovnimi odločbami ugotovljen tak primanjkljaj, ki zahteva individualno obravnavo, združuje v skupinskega. Po njihovem prepričanju je to neposreden poseg v strokovnost komisij, ki so sprejele take odločitve za čim boljši otrokov razvoj.

“Bojimo se tudi, da bi v primeru, če bo primanjkljaj izvedenih učnih obveznosti učitelja postalo edino merilo za to, kdo bo izvajalec učne pomoči v šolah, njena kakovost lahko padla,” še dodajajo.

“Ne moremo razumeti, kako se lahko ministrstvo zaveže, da bo varčevalo na prihodnosti države - otrocih. Pri ZPMS smo zavezani k skrbi za otroke, zato bomo trkali na vest in vrata tistih, ki s svojimi odločitvami jemljejo možnost za razvoj in enake možnosti vseh otrok,” pravijo v ZPMS. Dodajajo, da ne dopuščajo, da otroci na svojih ramenih nosijo posledice in bremena nespametnih odločitev odraslih.

Ministrstvo za izobraževanje je ravnatelje osnovnih šol minuli ponedeljek z okrožnico obvestilo o začasni ukinitvi financiranja učne pomoči. Nasprotovanje takemu ukrepu so pred dnevi že izrazili v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter v Združenju za pravice bolnih otrok. Slednji so opozorili, da so s tem bistveno prikrajšani dolgotrajno bolni otroci in mladostniki.

Ministrstvo: Ukrep je začasen

Na ministrstvu so v odzivu na poziv Sviza povedali, da je ukrep zgolj začasen in da bodo učiteljem ure za dodatno strokovno pomoč učencem, ki imajo t. i. odločbe, znova začeli plačevali takoj, ko bodo imeli za to zagotovljena proračunski denar. Na vprašanje, ali predvidevajo še kakšen podoben ukrep, pa niso odgovorili.

STA


Najbolj brano