ZL bo podprla interpelacijo ministrice

Tik pred današnjo sejo DZ je podporo interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak napovedala še opozicijska ZL, kar obeta še bolj tesen in nepredvidljiv izid glasovanja.

Tik pred današnjo sejo DZ je podporo interpelaciji zoper 
ministrico Anjo Kopač Mrak napovedala še opozicijska ZL. Foto: Anze Malovrh
Tik pred današnjo sejo DZ je podporo interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak napovedala še opozicijska ZL. Foto: Anze Malovrh

LJUBLJANA > V koaliciji odmeva sinočnja izjava premierja Mira Cerarja, ki je spor med SD in Desus - slednja bo podprla interpelacijo, označil za poskus rušenja politične stabilnosti.

Prvak SD Dejan Židan se strinja s premierjem, saj da je to, kar “počne Desus, rušenje politične stabilnosti”. “Mi se ne prepiramo, take politike se ne gremo, pač pa ponavljamo, da ministrica dela dobro,” je v izjavi pred sejo povedal Židan in izpostavil nekatere dobre rezultate ministrice.

Židan pričakuje, da bo ministrica ostala na položaju, ter da si bodo poslanci vzeli čas in prisluhnili pravim argumentom, ne pa političnim preigravanjem. Ni čas za netenje političnih sporov, je prepričan.

Glede možnosti izhoda SD iz vlade zaradi nasprotovanja koalicijske partnerice ministrici je dejal, da SD nikoli vnaprej ne grozi. “Jasno smo povedali, da ne govorimo le o ministrici, pač pa o načinu vodenja socialne politike,” je dodal.

Vodjo poslancev Desus Franca Juršo je premierjeva izjava o rušenju politične stabilnosti presenetila. Pred današnjo sejo je spomnil, da so Cerarja o podpori interpelaciji in nestrinjanju s politiko Anje Kopač Mrak seznanili in se z njim o tem pogovarjali. “Iz pogovora nisem mogel zaključiti, da bi imel tako oceno, kot jo je v torek dal za javnost,” je priznal Jurša.

Strinja se, da predsednik vlade, ki je tudi predsednik največje stranke, lahko daje kakršno koli izjavo. “A to ne pomeni, da bo Desus spremenil stališče,” je poudaril. Desus sicer po trditvah vodje poslanske skupine v zadnjih dogajanjih ni pogojeval z izstopom iz vlade, pač pa so le povedali, da se s politiko Kopač Mrakove ne strinjajo.

V zadnjih dneh so v Desus omenjali tudi kadrovanje ministrice. Kot poudarja Jurša, ne gre za kadrovska vprašanja, pač pa za vodenje socialne politike, ki pa jo vodijo kadri.

Če bo ministrica nadaljevala s svojim delom, ga bodo Desus, kot napoveduje vodja poslanske skupine, budno spremljali. Po njegovem mnenju se bo čez čas tudi pokazalo, da imajo zdaj v veliki meri prav. Ali bo v takem primeru jeseni prišlo do razrešitve ministrice, pa se bo moral odločiti premier, je dodal.

Ministrico bo poleg SD podprla še SMC. Z napovedjo ZL, da bo podprla interpelacijo, pa se napoveduje vse bolj napeta seja in tesen izid glasovanja. Interpelacijo bodo namreč podprle še SDS in NSi, v poslanski skupini nepovezanih poslancev ne bodo enotni. Za uspeh interpelacije je potrebnih najmanj 46 glasov.

Kot je pred sejo pojasnil vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec, interpelacije ne bodo podprli zato, ker bi se strinjali z vsebino predlagatelja ali s politizacijo človeških nesreč, pač pa zato, ker je socialno stanje v Sloveniji nevzdržno.

Kljub gospodarski rasti se število dolgotrajno revnih poglablja, prekarnih oblik dela je vse več, pravi Mesec. Ocenjuje, da je za to poleg ministrstva za finance najbolj odgovorno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga po njegovih besedah že vsaj šest let vodi Kopač Mrakova.

“Za socialno sliko Slovenije je neposredno odgovorna. Čas je, da se jo odstavi ter da se zamenja paradigmo,” je še prepričan vodja poslancev ZL.

SDS je interpelacijo sicer vložila po primeru odvzema dveh dečkov starima staršema. Dogodki so bili tudi javno zelo odmevni.

STA


Najbolj brano