ZL: Problem izbrisanih ni dokončno rešen

V Združeni levici 23 let po nezakonitem izbrisu stalnih prebivalcev in po 23 letih upiranja slovenskih oblasti, da bi celovito uredile njihov položaj, ugotavljajo, da problem izbrisanih prebivalcev ni dokončno rešen. Med drugim opozarjajo na to, da vsi ne morejo dobiti dovoljenja za prebivanje.

V Združeni levici 23 let po nezakonitem izbrisu stalnih prebivalcev in po 23 letih upiranja slovenskih oblasti, da bi celovito uredile njihov položaj, ugotavljajo, da problem izbrisanih prebivalcev ni dokončno rešen. Med drugim so opozorili, da ne Foto: STA
V Združeni levici 23 let po nezakonitem izbrisu stalnih prebivalcev in po 23 letih upiranja slovenskih oblasti, da bi celovito uredile njihov položaj, ugotavljajo, da problem izbrisanih prebivalcev ni dokončno rešen. Med drugim so opozorili, da ne Foto: STA

LJUBLJANA > Pred 23 leti je takratna Demosova večina kljub vloženim amandmajem opozicije “pozabila” urediti položaj tistih stalnih prebivalcev Slovenije, ki niso pridobili državljanstva, so zapisali v ZL.

Posledica je bila množična kršitev človekovih pravic skoraj 26.000 ljudem, a vsi izbrisani prebivalci še vedno ne morejo pridobiti dovoljenja za prebivanje, so poudarili. Opozorili so, da prav tako ne morejo vsi pridobiti odškodnin, ki so za materialno škodo nižje, kot izhaja iz odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice.

V ZL si bodo prizadevali za dokončno popravo krivic, ne zato, ker jim tako “nalagajo sodne odločbe, ampak zato, ker sledijo načelu človečnosti”.

STA


Najbolj brano