ZDA množično prisluškovale slovenskim telefonskim pogovorom

ZDA so med letoma 2005 in 2008 s pomočjo nemške obveščevalne službe BND in Deutsche Telekoma prisluškovale vsem klicem iz Slovenije v Bruselj, Amsterdam in Rotterdam, kažejo dokumenti, ki jih bodo nocoj objavili v oddaji Epilog na Pop TV.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so poročali v osrednji informativni oddaji 24ur, gre za strogo zaupno operacijo Eikonal, v kateri so Američani testirali, koliko podatkov civilnega prebivalstva lahko zajamejo in kaj lahko iz njih ugotovijo.

Operacija Eikonal je bila najbolj množično prisluškovanje v Evropi med letoma 2005 in 2008. O njej se je veliko ugibalo, novinar Jure Bračko pa je sedaj pridobil dokumente, ki kažejo točno kje in kako so poleg ostalih evropskih držav zajemali tudi slovenske klice.

Ker je Frankfurt eno največjih vozlišč vse komunikacije na svetu, so Nemci in Američani vse klice iz Ljubljane do Bruslja, od Ljubljane do Amsterdama ter od Ljubljane do Rotterdama v Frankfurtu zajemali, kopirali in preusmerili do sedeža nemške obveščevalne službe v Pullachu, od tam pa do nemškega kraja Bad Aibling, kjer so Američani analizirali vse klice.

Pričakovati je, da bo razkritje odmevalo tudi na Balkanu, saj so bili zajeti tudi bosanski, srbski in hrvaški klici. Od evropskih držav so bile za Američane nezanimive le Estonija, Litva in Malta, dodajajo na Pop TV.

Kot so še povedali, so te podatke mesec dni zbirali v Avstriji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem. V teh državah že potekajo tudi preiskave policije ali parlamentarnih komisij.

Več podatkov o množičnem prisluškovanju s pojasnili Telekoma in slovenske obveščevalne službe Sove bo Pop TV objavila danes ob 22.30 v oddaji Epilog.

STA


Najbolj brano