Z vsako vrednotnico za dan bliže pokojnini

Od novega leta bo pogoj za legalno opravljanje osebnega dopolnilnega dela nakup vrednotnice. Za ta dokument bo treba plačati devet evrov, ki bodo šli v pokojninsko in zdravstveno blagajno. S tem ukrepom želi država omejiti delo na črno, ki ga opravljajo fizične osebe. Vrednotnico bo mogoče kmalu kupiti tudi prek spleta ali na upravni enoti, veljala pa bo mesec dni.

Za pomoč za kmetijah, ki so registrirane kot s.p., bodo morali ljudje  sklepati podjemne pogodbe. Z vrednotnicami bo mogoče opravljati osebno dopolnilno delo le pri fizičnih osebah.
Za pomoč za kmetijah, ki so registrirane kot s.p., bodo morali ljudje sklepati podjemne pogodbe. Z vrednotnicami bo mogoče opravljati osebno dopolnilno delo le pri fizičnih osebah. 

LJUBLJANA > Novega leta dan bo prelomna točka le za tiste, ki bi želeli na novo začeti opravljati osebno dopolnilno delo, oziroma za tiste, ki bi se prepoznali v delih, s katerimi bo država razširila seznam osebnih dopolnilnih del.

Še lektoriranje, prevajanje in inštrukcije

Po novem bo s pomočjo vrednotnice mogoče tudi lektorirati, inštruirati in prevajati. Vrednotnico bo mogoče pridobiti za izvajanje kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih ali za pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

Vsi, ki so že do zdaj na upravni enoti priglasili katero od osebnih dopolnilnih del s starega seznama (že od leta 2002 je mogoče kot osebno dopolnilno delo opravljati, na primer, pomoč v gospodinjstvu, hišniška dela, občasno varovanje otrok in starejših ljudi, pa tudi izdelovati izdelke domače obrti in nabirati gozdne sadeže), bodo imeli za prehod na nov sistem še dodatnega pol leta časa.

Ena vrednotnica je en dan pokojninske dobe

Uvedba vrednotnic, ki jih bo od 1. januarja mogoče kupiti osebno na upravnih enotah, prek spleta pa šele čez nekaj mesecev, je eden od ukrepov za boj proti delu na črno.

Na primorskih upravnih enotah so ljudje do zdaj najpogosteje prijavljali občasno pomoč v gospodinjstvu, vzdrževanje nepremičnin in delo na kmetiji, občasno varstvo otrok ter pomoč starejšim, bolnim in invalidom na domu. Pogosto je tudi osebno dopolnilno delo izdelovanja različnih izdelkov domače in umetne obrti. Zlasti na obalnem območju lahko izpostavijo tudi občasno turistično vodenje, na postojnskem pa nabiranje zelišč in gozdnih sadežev. Trenutno je v državi 9000 ljudi, ki imajo prijavljeno osebno dopolnilno delo. Na ministrstvu si obetajo, da jih bo čez leto dni zaradi uvedbe vrednotnic 18.000.

Pri vrednotnicah gre pravzaprav za metodo korenčka in palice. Država je na eni strani povišala kazni za tiste, ki delajo na črno (od 1000 do 7000 evrov) ali najemajo takšne šušmarje (kazen od 500 do 2500 evrov), na drugi strani pa bo nagradila vse, ki bodo za opravljanje takšnih manjših del kupili vrednotnico. Vsaka vrednotnica bo namreč izvajalcu del prinesla dan pokojninske dobe.

“Ljudje, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, za nakup vrednotnice plačajo devet evrov mesečno; sedem evrov gre za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dva evra pa za zdravstveno zavarovanje” pojasnjuje ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. “Ne gre le za to, da prispevajo v sistem socialne varnosti, ampak iz tega naslova tudi pridobijo pomembne pravice,” poudarja.

Vrednotnica bo veljala za koledarski mesec. V primeru, ko posameznik večkrat na mesec, na primer, čisti pri istem naročniku, bo naročnik kupil eno vrednotnico za ves mesec. Če posameznik večkrat na mesec čisti pri različnih naročnikih, mora vsak naročnik zanj kupiti vrednotnico, pojasnjujejo na ministrstvu. Ko gre za izdelovanje izdelkov domače in umetnostne obrti ali za nabiranje zelišč in gozdnih sadežev, pa si bo moral vrednotnico kupiti izvajalec del sam.

Zanimanja še ni

Na upravnih enotah Postojna, Koper in Nova Gorica pravijo, da velikega zanimanja za te novosti, ki bodo začele veljati z novim letom, še ni. “Ni pretiranega zanimanja s strani strank. Moje mnenje je, da imajo stranke še premalo informacij,” pravi načelnica novogoriške upravne enote Bojana Kompare. V Kopru in Postojni k temu dodajajo, da je pred tistimi, ki so že prijavljeni kot izvajalci osebnih dopolnilnih del, zdaj še polletno prehodno obdobje, zato pričakujejo, da bodo stranke več informacij iskale v prihodnjih mesecih.

Svetovalka na postojnski upravni enoti Jadranka Smrdelj pa izpostavlja še nekaj: osebno dopolnilno delo bo mogoče opravljati le pri fizičnih osebah, ne pa pri pravnih osebah in samozaposlenih. “Pri nas je veliko kmetij in vsi imajo espeje. Ljudje pri njih ne bodo mogli opravljati osebnega dopolnilnega dela in bodo morali sklepati podjemne pogodbe. Tudi zato zdaj ni zanimanja,” pravi Smrdeljeva.

Omejitev, da bo osebno dopolnilno delo dovoljeno opravljati izključno pri fizičnih osebah, so na ministrstvu za delo uveljavili zato, da to delo ne bi postalo konkurenca drugim oblikam dela. Prav zaradi tega ostajajo stroge tudi omejitve, koliko sme oseba, ki opravljala osebno dopolnilno delo, zaslužiti; na leto lahko zasluži največ 5949 evrov, v polletju pa največ 2974 evrov oziroma tri povprečne neto plače iz preteklega leta.

Obrtniki pričakujejo pozitivne učinke

Na obrtni zbornici Slovenije (OZS) novi vrednotnici in širšemu naboru del, ki jih lahko opravljajo fizične osebe, ne nasprotujejo in teh novosti ne vidijo kot konkurence obrtnikom. “Ker vrednotnice veljajo zgolj za manjša dela, omejen pa je tudi letni prihodek izvajalca teh del, menimo, da to ne bo predstavljalo nelojalne konkurence obrtnikom,” sporočajo.

Uvedbo vrednotnice so še posebej budno spremljali v sekciji čistilcev prostorov, saj se po ocenah OZS čiščenje prostorov pri fizičnih osebah sedaj večinoma opravlja kot delo na črno. “Z uvedbo vrednotnic na tem področju obstaja večja verjetnost, da se dejavnost vsaj deloma legalizira, hkrati pa se z nakupom vrednotnic cena storitve vsaj nekoliko približa ceni storitev, ki jo izvajajo registrirani čistilni servisi,” menijo. Upe, da bodo učinki vrednotnice pozitivni, jim vzbuja zlasti primer Švedske, kjer je uvedba vrednotnic na trg storitev čiščenja prinesla več reda.

JANA KREBELJ


Najbolj brano