Z novo aplikacijo do podatkov o neplačnikih prispevkov zaposlenih

Portal odprtih podatkov podcrto.si je danes zagnal spletno aplikacijo, s pomočjo katere lahko vsak z enim klikom preveri, ali njihov delodajalec redno obračunava prispevke za socialno varnost. Aplikacija vsebuje podatke za obdobje od maja letos.

Portal odprtih podatkov podcrto.si je danes zagnal spletno 
aplikacijo, s pomočjo katere lahko vsak z enim klikom preveri, 
ali njihov delodajalec redno obračunava prispevke za socialno varnost.
Portal odprtih podatkov podcrto.si je danes zagnal spletno aplikacijo, s pomočjo katere lahko vsak z enim klikom preveri, ali njihov delodajalec redno obračunava prispevke za socialno varnost. 

LJUBLJANA > Neplačevanje prispevkov iz delovnega razmerja je v obdobju gospodarske krize postalo pomembno družbeno vprašanje, saj se je izkazalo, da je marsikatero podjetje svoje finančne zagate reševalo na račun socialne varnosti zaposlenih. Čeprav zaposleni lahko podatke o plačanih prispevkih delodajalca pridobijo od Finančne uprave (Furs), nova aplikacija omogoča hitro preverjanje za daljše obdobje.

V aplikaciji, ki se nahaja na spletnem naslovu podcrto.si/prispevki/, je z vpisom imena ali davčne številke podjetja možno takoj preveriti, ali je podjetje obračunalo prispevke za socialno varnost za obdobje od maja letos. Aplikacija črpa podatke s spletne strani finančne uprave.

Namen aplikacije je prikazovanje t.i. nepredlagateljev obračunov prispevkov za pokojninsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje in ostalih prispevkov od plač. Zaradi omejitev s podatki, ki jih Furs javno objavlja, pa ni mogoče z gotovostjo trditi, ali takšni prispevki tudi še vedno niso plačani, opozarjajo v ekipi portala podcrto.si.

Kot še pojasnjujejo, podatki Furs povedo le, katero podjetje prispevkov ni obračunalo do 25. v mesecu za vsaj enega zaposlenega v podjetju. "Mogoče (čeprav ne zelo verjetno) je torej, da podjetje prispevkov ni poravnalo le za del zaposlenih. Možno pa je tudi, da podjetje prispevkov ni obračunalo in poravnalo v roku, jih je pa obračunalo in poravnalo pozneje."

Obenem je tudi možno, da podjetje, ki je prispevke obračunalo, teh nato ni plačalo. Med vsemi podjetji je takšnih primerov približno pet odstotkov. Zato na podcrto.si svetujejo, da se je za najbolj sveže informacije o neplačanih prispevkih delodajalcev še vedno potrebno pisno obrniti na Furs, pri čemer je na strani objavljena povezava do ustreznega obrazca.

STA


Najbolj brano