Z novim študijskim letom bo oživelo tudi tutorstvo

Z novim študijskim letom bo zaživelo tudi tutorstvo oziroma pomoč in vodenje študentov skozi študij. V Sloveniji sistem tutorstva, ki se je začel v anglosaškem svetu, razvijajo vse tri državne univerze, pa tudi posamezne študentske organizacije. Poznamo tutorje študente in tutorje učitelje.

V Sloveniji sistem tutorstva razvijajo vse tri državne univerze, pa tudi posamezne študentske organizacije
V Sloveniji sistem tutorstva razvijajo vse tri državne univerze, pa tudi posamezne študentske organizacije 

LJUBLJANA > Osnovni namen tutorstva je pomoč študentom in njihovo usmerjanje skozi študij in posledično povečanje prehodnosti in kakovosti študija.

Predmetni in uvajalni tutorji

Tutorji se delijo tudi glede na pomoč, ki jo nudijo. Predmetni tutorji študentom nudijo dodatno razlago pri težjih učnih snoveh, uvajalni tutorji pa jim olajšajo prehod v študijsko okolje tako, da jim nudijo informacije o fakultetah, o razlikah med srednješolskim in študijskim načinom učenja in podobno.

Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM) pojasnjujejo, da študenti tutorji študente večkrat obiščejo v predavalnicah, tedensko pa so jim dostopni tudi na tutorskih urah ali preko socialnih omrežij in elektronske pošte. Če tutor študentu ne more pomagati, ga usmeri na pristojno osebo na fakulteti.

Na Univerzi v Ljubljani tutorji učitelji običajno individualno svetujejo svoji skupini študentov o različnih temah, kot so izbira študijskih predmetov in nadaljevanje študija ter karierne možnosti, pa tudi o drugih vprašanjih, ki se študentom pojavljajo med študijem. Ne osredotočajo se strogo na akademski razvoj študentov, temveč tudi na njihov osebnosti razvoj, na svoji spletni strani pojasnjuje univerza.

Sistem tutorstva so v študijskem letu 2011-12 začeli pospešeno razvijati tudi na Univerzi v Mariboru, izvaja pa ga večina njenih članic. Razvijajo tako tutorstvo s strani učiteljev kot s strani študentov. Pri tem, pojasnjujejo na svoji spletni strani, skrbijo za študenta skozi celotno obdobje študija - v prvih letnikih v obliki uvajalnega tutorstva, med študijem v obliki predmetnega tutorstva, ob zaključku pa v obliki izstopnega tutorstva ali kariernega svetovanja.

Tutorstvo izvaja tudi velik del članic Univerze na Primorskem, kjer na ravni univerze deluje tudi komisija za tutorstvo. Njene naloge so organiziranje usposabljanj in izobraževanj tutorjev, priprava letnega poročila o tutorski dejavnosti ter priprava strategije razvoja tutorstva na univerzi. Prav tako univerza vsako leto organizira usposabljanje za tutorje.

Tutorstvo razvijata tudi študentski organizaciji v Mariboru in Ljubljani

Med študentskimi organizacijami tutorstvo razvijata ŠOUM, ki je s tem projektom začel leta 2001, pa tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, ki nudi tutorstvo za tuje študente.

Na ŠOUM bodo v letošnjem študijskem letu tutorstvo podpirali na sedmih fakultetah. Poleg običajnih tutorjev imajo pri tem fakultete še tutorja za študente s posebnimi potrebami, tutorja za mednarodno dejavnost in tutorja za podiplomske študente.

Tutorski sistem sestavljajo koordinator študentov tutorjev, po potrebi njegov pomočnik in študenti tutorji. Na posamezni fakulteti povprečno deluje 10 tutorjev, ŠOUM pa vsem omogoča nadomestila za delo. V povprečju tutorstvo zahteva 16 ur mesečno, dodajajo.

STA


Najbolj brano