Z avgustom dražje poštne storitve

Pošta Slovenije bo 1. avgusta zvišala nekatere cene poštnih storitev. Pošiljanje običajnega pisma ali dopisnice po Sloveniji bo dražje za 0,02 evra, nekoliko se bo podražilo tudi pošiljanje tiskovin v notranjem prometu.

Pošta Slovenije bo 1. avgusta zvišala nekatere cene poštnih 
storitev. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Pošta Slovenije bo 1. avgusta zvišala nekatere cene poštnih storitev. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

MARIBOR > Zvišanje cen je po navedbah Pošte Slovenije nujno zaradi izgube, ki jo ustvarjajo z opravljanjem te univerzalne poštne storitve. “Kljub navedenemu dvigu cen ostaja Pošta Slovenije še vedno najcenejša med evropskimi državami,” so pojasnili v podjetju.

Dvig cen bo Pošti Slovenije, kot so zapisali, omogočal, da bo lahko še naprej zagotavljala visoko kakovostno univerzalno poštno storitev, ki je pod enakimi pogoji zagotovljena vsem prebivalcem države. “Pošta Slovenije še naprej ohranja visoko kakovost prenosa poštnih pošiljk, kjer je več kot 96 odstotkov pošiljk korespondence prenesene in vročene v roku D + 1, kar pomeni naslednji delovni dan po sprejemu pisma v prenos,” so dodali.

Pred spremembo cen, do katere prihaja že tretje leto zapored, so morali dobiti soglasje Agencije za komunikacijska omrežja in storitev (AKOS). Ta je ugotovila, da so predlagane spremembe cen stroškovno utemeljene.

Za pošiljanje standardnega pisma, težkega do 20 gramov, v notranjem prometu bo po novem treba plačati 0,36 evra (prej 0,34 evra), za navadno pismo do 50 gramov in dopisnico 0,42 evra (prej 0,40 evra) ter za navadno pismo do 100 gramov 0,47 evra (prej 0,46 evra).

Pošiljanje tiskovine do 100 gramov bo po 1. avgustu stalo 0,30 evra (prej 0,25 evra). S težo tiskovine narašča tudi porast cene. Največja podražitev je pri tiskovinah, težkih od enega do dveh kilogramov, kjer bo po novem treba plačati 4,36 evra (prej 3,02 evra).

Z dvigom cen se zaradi naglo padajočih količin klasičnih poštnih pošiljk in posledičnega naraščanja fiksnih stroškov na enoto srečujejo tudi drugi poštni operaterji. Povprečna cena pošiljanja standardnega pisma v državah EU se je tako v zadnjem letu zvišala z 0,62 evra na 0,66 evra. Najvišja cena pošiljanja pisma prve težnostne stopnje je 1,34 evra na Danskem, najnižja pa na Malti, kjer znaša 0,26 evra. Slovenija je bila doslej z 0,36 evra za prenos standardnega pisma na predzadnjem mestu za Romunijo.

STA


Najbolj brano