Walterju Wolfu zastaral kazenski pregon v zadevi Patria

V pričakovanju odločitve ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko glede zastaranja zadeve Patria je, kakor poročajo mediji, jasno, da se poslovnežu Walterju Wolfu v tej zadevi zagotovo ne bo več treba zagovarjati. V ponedeljek je namreč kazenski pregon zanj zastaral.

Walter Wolf Foto: STA
Walter Wolf Foto: STA

LJUBLJANA > Walter Wolf, poslovnež s slovenskim, avstrijskim in kanadskim potnim listom, je bil skupaj z danes že pokojnim Jožetom Zagožnom, predsednikom SDS in nekdanjim predsednikom vlade Janezom Janšo, upokojenim brigadirjem Tonetom Krkovičem ter prokuristom Rotisa Ivanom Črnkovičem obtožen v zadevi Patria.

Vendar je Wolf sredi sojenja odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico. Kanadski policisti so ga aretirali januarja letos, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen na prostost. Nato pa je kanadski minister za pravosodje umaknil slovensko prošnjo za Wolfovo izročitev, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo izpeljati do nastopa absolutnega zastaranja, 10. avgusta letos.

Zaradi bolezni je bil iz postopka sredi sojenja izločen tudi Zagožen, Janšo, Črnkoviča in Krkoviča pa je prvostopenjsko sodišče obsodilo za storitev kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Višje in vrhovno sodišče sta sledili tej odločitvi, ustavno sodišče pa je sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Za sprva obsojeno trojico pa vprašanje zastaranja ostaja odprto, ker je po sedaj veljavnem kazenskem zakoniku v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve. Vendar pa naj bi se kazniva dejanja v zadevi Patria zgodila leta 2005.

Sodnica mora tako presoditi, ali naj v tej zadevi obveljajo določbe zakonika, ki je veljal leta 2005, in v skladu s katerimi bi kaznivo dejanje absolutno zastaralo v teh dneh, ali bi veljalo upoštevati novejši kazenski zakonik.

O zastaranju zadeve za Wolfa je danes prvi poročal Večer. Kot piše, je Wolfov odvetnik Andrej Kac prav v ponedeljek dobil z ljubljanskega okrajnega sodišča dobil sklep o odpravi pripora in tiralice zoper Wolfa z obrazložitvijo o zastaranju. Po poročanju Radia Slovenija pa je Kac danes dobil še sklep o ustavitvi postopka.

Wolf je bil sicer med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Poleg tega naj bi Wolfa pred nekaj meseci vzelo pod drobnogled specializirano državno tožilstvo zaradi suma pranja denarja v zadevi Patria v višini 2,3 milijona evrov. STA


Najbolj brano