Vučić in Cerar: Odnosi med državama so odlični

Premierja Slovenije in Srbije, Miro Cerar in Aleksandar Vučić, sta danes na Brdu pri Kranju po skupni seji vlad ocenila, da so odnosi med državama odlični, da problemov praktično ni, sodelovanje pa je možno še krepiti. Zavzela sta se za povečanje tako trgovinske menjave kot medsebojnih investicij.

Premierja Slovenije in Srbije, Miro Cerar in Aleksandar Vučić, sta danes na Brdu pri Kranju po skupni seji vlad ocenila, da so odnosi med državama odlični. Foto: STA
Premierja Slovenije in Srbije, Miro Cerar in Aleksandar Vučić, sta danes na Brdu pri Kranju po skupni seji vlad ocenila, da so odnosi med državama odlični. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Kot je na skupni novinarski konferenci dejal Miro Cerar, predstavlja Srbija Sloveniji dodatno okno v svet, Slovenija pa Srbiji okno v Evropsko unijo. Pri tem je ponovno izrazil močno podporo Srbiji na njeni poti v EU.

Aleksandar Vučić je ob zahvali za to podporo dodal, da je Slovenija Srbiji na tej poti “najbližja država” in eno najpomembnejših držav v regiji.

Srbski premier je ob tem povabil slovenske vlagatelje, naj sodelujejo pri privatizaciji v Srbiji, pa tudi pri velikem investicijskem projektu Beograd na vodi, s katerim želi srbska vlada zagnati gospodarsko rast v državi.

Slovenska podjetja bi s svojim znanjem lahko dala pomemben prispevek, je prepričan Vučić, ki je hkrati izrazil željo, da bi se povečale tudi investicije srbskih podjetij v Slovenijo. “Seveda pa morajo srbska podjetja izpolniti visoke standarde, ki veljajo v EU,” je dodal.

S Cerarjem sta govorila tudi o vprašanjih nasledstva po nekdanji SFRJ, pri čemer sta izpostavila, da se odprta vprašanja na tem področju rešujejo.

Glede na to, da Srbija predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), pa sta govorila tudi o krizi v Ukrajini in izrazila zaskrbljenost, ker se spopadi kljub sklenjenemu premirju nadaljujejo. Vučić je pri tem dejal, da si bo Srbija še naprej prizadevala za iskanje rešitve s političnimi sredstvi, ob spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine.

STA


Najbolj brano