Vse bolj nezadovoljni tudi vojaki

Ob policistih, ki so prejšnji teden začeli stavkati, so vse bolj nezadovoljni tudi vojaki. Opozarjajo, da stavkati sicer ne smejo, a če jim vlada ne bo prisluhnila, lahko uporabijo drugačne načine, da izrazijo svoj protest.

Ob policistih, ki so prejšnji teden začeli stavkati, so vse bolj 
nezadovoljni tudi vojaki.  Foto: STA
Ob policistih, ki so prejšnji teden začeli stavkati, so vse bolj nezadovoljni tudi vojaki.  Foto: STA

LJUBLJANA > Sindikat ministrstva za obrambo navaja, da vlada ignorira njihove zahteve. Prejšnji teden so jih naslovili tudi na predsednika vlade Mira Cerarja. Čas, da jim prisluhne, so mu dali do konca meseca.

V sindikatu zahtevajo, da se specifike obrambnega sistema ustrezno odrazijo in ovrednotijo tudi v plačnem sistemu. Tako že dlje časa zahtevajo ureditev dodatkov za prepoved stavke, za pripravljenost na delo na določenem kraju ter za uniformirane in pooblaščene uradne osebe. Prav tako zahtevajo, da se uresničujejo nekatera zakonska določila, ko gre za plačilo nadurnega dela ter povečanega obsega dela in posebnih obremenitev.

Vlada v nobenem primeru ne dovoli več kot 19-odstotnega dodatka

Zakon o službi v Slovenski vojski namreč dovoljuje, da se zaradi povečanega obsega dela in zaradi posebnih obremenitev plačilo vojakom lahko poveča do 30 odstotkov osnovne plače. Kot je pojasnil predsednik sindikata Darko Milenkovič, pa vlada v nobenem primeru ne dovoli več kot 19-odstotnega dodatka. To velja tudi za vojake, ki v teh dneh opravljajo naloge na meji.

V sindikatu so opozorili, da so plače slovenskih vojakov daleč pod plačami vojakov v evropskih državah, kot so Francija, Nemčija ali Velika Britanija. Milenkovič je povedal, da so plače vojakov v teh državah približno 1500 evrov neto, ob tem da imajo še nekatere ugodnosti, kot so davčne olajšave ali olajšave pri nakupu vozil. V Sloveniji pa vojaki v povprečju z napredovanji, izmenskim delom in nadurami dobijo okoli 850 evrov neto, je navedel.

Ob dejstvu, da zaradi prepovedi stavke ne morejo izraziti stavkovnih zahtev, sindikat premiera opozarja na možnost, da pripadniki Slovenske vojske in zaposleni na obrambnem področju zaradi preobremenjenosti odidejo v bolniški stalež ali pa koristijo možnosti, ki jih imajo na podlagi 185. člena zakona o delovnih razmerjih (varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom).

“Velika večina nas je pred tem, da damo odpoved, in še prosili nas bodo, naj vendarle ostanemo v Slovenski vojski”

Opozorili so ga tudi, da večina pripadnikov Slovenske vojske meni, da jih na dnu, kjer so zdaj, sankcioniranje, če se za stavko odločijo, ne more prizadeti, “saj nas je velika večina pred tem, da damo odpoved, in še prosili nas bodo, naj vendarle ostanemo v Slovenski vojski”.

Iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS) pa so sporočili, da bodo šele po njihovem pozivu tudi zaposleni v Slovenski vojski prejeli plačane nadure, kot policisti in ostali angažirani v begunski krizi.

Obrambna ministrica Andreja Katič je namreč po njihovih navedbah podpisala odredbo, po kateri bodo od 1. novembra kot nadure plačane vse opravljene ure preko osem ur polnega delovnega časa na dan. Podpis odredbe v SVS pozdravljajo, kljub temu pa po njihovem obstaja grenak priokus, da morajo o spoštovanju predpisov “barantati z obrambnim ministrstvom”, in to kar javno, saj učinkovitega socialnega dialoga med sindikatom in ministrstvom ni.

STA


Najbolj brano