Vsako uro se v sistem vključi 150 zavezancev

Davčne blagajne, ki so od danes obvezne za vse, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju, za zdaj uporablja šele dobra tretjina zavezancev. A na Finančni upravi RS (Furs) so zadovoljni, saj se v zadnjih dneh in urah zavezanci pospešeno vključujejo v sistem. Danes je bilo takšnih v povprečju 150 na uro.

Od danes morajo ponudniki blaga in storitev ob vsakem 
plačilu z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki 
izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri finančni upravi. Foto: STA
Od danes morajo ponudniki blaga in storitev ob vsakem plačilu z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri finančni upravi. Foto: STA

LJUBLJANA > Od danes morajo ponudniki blaga in storitev ob vsakem plačilu z gotovino izdati račun prek elektronske naprave, ki izpolnjuje predpisane pogoje in prek spleta omogoča izvedbo postopka potrjevanja računa pri finančni upravi. Ta račun potrdi, podatke pa shrani, s čimer sta omogočena sledljivost in nadzor nad izdanimi računi.

Sistem je poskusno stekel že v začetku decembra, ko se je zanj odločilo manj kot 200 od ocenjenih 70.000 do 80.000 zavezancev za uporabo davčnih blagajn. Številka je v nadaljevanju meseca le počasi rasla, bolj množično so se zavezanci začeli vključevati v sistem šele po božičnih praznikih.

150 zavezancev na uro

Od 31. decembra zvečer do danes zjutraj je namensko digitalno potrdilo, brez katerega davčna blagajna ne deluje, prevzelo 932 novih zavezancev. Danes, prvi dan obvezne uporabe davčnih blagajn, pa je v sistem vsako uro vstopilo v povprečju 150 novih zavezancev, so povedali na Fursu. Pričakujejo, da se bo prevzemanje digitalnih potrdil s takšno dinamiko nadaljevalo tudi še v nedeljo.

Po podatkih za 15. uro je namensko digitalno potrdilo doslej prevzelo 36.497 zavezancev, vendar jih davčne blagajne dejansko uporablja le 19.807. Poleg prevzema potrdila p imajo pred dejanskim začetkom uporabe davčne blagajne še kar nekaj opravkov, med drugim morajo nadgraditi oziroma kupiti ali najeti elektronsko davčno blagajno z ustreznim računalniškim programom, ki pravilno izpisuje račun in dodatne podatke, ki se zahtevajo na njem.

Tistim, ki si do danes davčnih blagajn še niso uredili, na Fursu svetujejo, da lahko še vedno uporabljajo vezano knjigo računov ali aplikacijo Mini blagajna, ki je brezplačno na voljo na njihovih spletnih straneh.

Kot izhod v sili, če je zavezanec res storil vse za pridobitev davčne blagajne, a mu blagajne iz objektivnih razlogov še ni uspelo dobiti ali nadgraditi obstoječe, hkrati pa dnevno izdaja zelo veliko računov, zakon o davčnem potrjevanju računov dopušča izdajo računov na stari blagajni. Vendar pa bo treba vse tako izdane račune potrditi naknadno.

Inšpektorji že na terenu

Medtem inšpektorji na terenu že preverjajo uporabo davčnih blagajn. Pri tistih, pri katerih ne bodo odkrili grobih in ponavljajočih kršitev, bodo nadzorne aktivnosti predvsem informativne, obljubljajo.

Opozarjajo pa, da bodo predstavniki Fursa na terenu v primeru zaznanih grobih kršitev zavezancev, kot je popolna ignoranca sistema davčnih blagajn, neizdajanje računov ali delo in zaposlovanje na črno, kršitelje ustrezno sankcionirali skladno z zakonom.

Ko bo sistem davčnih blagajn zaživel v polni meri, na Fursu pričakujejo, da bodo vsak dan v potrditev prejeli nekaj milijonov računov dnevno. Danes do 15. ure so jih prejeli 1,1 milijona, izdaja računa pa se je v teh primerih podaljšala v povprečju za pet stotink sekunde.

Hkrati z obvezno uporabo davčnih blagajn je danes stekla tudi nagradna igra, v kateri bo finančna uprava do konca leta podelila 124.000 evrov. V njej lahko sodelujejo potrošniki, ki bodo na Furs poslali pakete davčno potrjenih računov desetih različnih izdajateljev. To lahko storijo prek brezplačne mobilne aplikacije Preveri račun, prek odprtega portala e-Davki ali po pošti. Zanimanje je očitno veliko, saj so prvi paket z računi za sodelovanje v nagradni uri prejeli že danes pred 13. uro.

Nagradna igra bo potekala v štirih krogih. V vsakem bodo izžrebali po eno denarno nagrado v vrednosti 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5000 evrov ter eno v vrednosti 1000 evrov za tiste, ki bodo sodelovali prek mobilne aplikacije ali portala e-Davki. Žrebanja bodo na vsake tri mesece - konec marca, junija, septembra in decembra.

STA


Najbolj brano