Vsakdo lahko na spletu preveri, koliko njegovo zdravljenje stane zavarovalnico

Vsi v Sloveniji, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje, lahko s tem mesecem na spletnem portalu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) preverijo, koliko je obvezno in dopolnilno zavarovanje plačalo za zdravstvene storitve, ki so jih koristili. Namen nove storitve je zavarovance seznaniti s tem, koliko porabijo za zdravstvo.

Samo Fakin Foto: STA
Samo Fakin Foto: STA

LJUBLJANA > V. d. generalnega direktorja ZZZS Samo Fakin je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi nove informacijske rešitve dejal, da je informacijski sistem ZZZS največji v državi - povezuje 16.000 računalnikov, več kot 2000 izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev, ob tem pa zagotavlja varnost podatkov vsakega posameznika.

Na ZZZS pričakujejo, da bo seznanjenost zavarovancev s stroški njihovega zdravljenja pripomogla k temu, da bodo bolje skrbeli za svoje zdravje. Na ta način uvajajo tudi neke vrste laični nadzor nad izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov pri evidentiranju in obračunavanju zdravstvenih storitev, zdravil in pripomočkov v breme zdravstvenega zavarovanja, pravijo na ZZZS.

Sistem bo omogočal veliko preglednost vseh računov, ki jih je ZZZS v imenu zavarovancev poravnal za zdravstvene storitve, je poudarila predsednica upravnega odbora zavoda Lučka Böhm. Rešitev omogoča, da se ozavesti ljudi, koliko zdravstvo sploh stane, da se bodo bolj racionalno obnašali, da bodo premislili, kdaj res potrebujejo zdravstveno storitev in koliko so že porabili v koledarskem letu.

Böhmova je zadovoljna, da je nova rešitev uvedena. Brez informacijskega sistema ne gre, je opozorila Böhmova in pohvalila tehnološko napredno naravnanost zavoda, saj elektronsko poslovanje omogoča tudi učinkovito in pregledno razpolaganje z denarjem. Dejala je, da bodo podatki pokazali tudi, kako se ZZZS pogaja za cene zdravstvenih storitev.

Slovenija je glede stroškov za zdravstvo bolj na repu mednarodnih primerjav in se ZZZS še dobro bori za cene zdravstvenih storitev, je danes ocenil Fakin. Cenejši od nas so le Hrvati, Madžari, Srbi, Nemci ali Avstrijci so pa tudi do dvakrat dražji, je dodal.

STA


Najbolj brano