Vsak peti otrok v Evropi žrtev spolnega nasilja

Spolne zlorabe otrok so žalostna resnica v vseh državah članicah Sveta Evrope. Vsak peti otrok v Evropi je žrtev spolnega nasilja, so ob evropskem dnevu za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, 18. novembrom, zapisali v Svetu Evrope. V Sloveniji je letno približno 200 kaznivih dejanj spolnih napadov na mlajše od 15 let.

Vsak peti otrok v Evropi je žrtev spolnega nasilja. Foto: Maksimiljana Ipavec
Vsak peti otrok v Evropi je žrtev spolnega nasilja. Foto: Maksimiljana Ipavec

STRASBOURG, LJUBLJANA>“V številnih evropskih državah je spolna zloraba otrok še vedno tema, o kateri se ne govori. Toda naš molk pomeni za storilce obrambni zid,” je ob evropskem dnevu opozoril generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland.

Razbiti je treba tabuje, ki jih pedofili izkoriščajo. Vlade pa naj naredijo prvi korak in podprejo dejavnosti na evropski dan, je pozval.

Nujno je tudi izobraževanje otrok in opozarjanje na nevarnosti in tveganja, navajajo v Svetu Evrope. Otroci morajo po njihovih besedah poznati preprosta pravila lepih skrivnosti in prijetnega dotika na eni strani ter nesprejemljivih skrivnosti in nedopustnega dotika na drugi strani. Znati morajo tudi poiskati pomoč.

Konvencija Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolnimi zlorabami zavezuje vlade, da kriminalizirajo vse oblike spolne zlorabe otrok, vključno z novačenjem po internetu. Predvideti morajo zaščito žrtev in pregon storilcev.

Spolno nasilje in izkoriščanje otrok je družbeni problem, žrtve in prizadete družine pa se še vedno spopadajo z ravnodušnostjo in molkom družbe, opozarja Združenje proti spolnemu zlorabljanju. Žrtve po njihovih navedbah čutijo posledice vse življenje. Te so vedno tudi odsev neozaveščenega družbenega okolja, poudarjajo.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želijo do konca leta pripraviti novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini, po kateri bodo žrtve, še posebej otroci, bolj zaščitene, postopki pa bolj jasni in učinkoviti.

V Evropi je vsak peti otrok v starosti do 18 let žrtev spolne zlorabe. V 70 do 85 odstotkih je storilec oseba, s katero je otrok v pogosto stiku, denimo sorodnik, učitelj, trener ali družinski prijatelj.

Na policijo ne prijavijo 90 odstotkov primerov zlorabe. Otroci se namreč bojijo govoriti o stvareh, o katerih se v številnih družbah ne govori, navajajo v Svetu Evrope.

Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, 18. november, je maja letos razglasil Svet Evrope na pobudo Slovenije.

STA


Najbolj brano