Vsak dan kdo omedli

Slabost, bruhanje, omedlevica, izsušenost, sončarica so težave, s katerimi se v tej vročini soočajo zlasti ostareli in majhnih otroci, vse bolj pa tudi ekipe nujne medicinske pomoči (NMP). Te na Primorskem večkrat na dan vsak dan kličejo na pomoč. Večina nato ne potrebuje še bolnišničnega zdravljenja, a tudi tam je pristalo nekaj bolnih zaradi posledic vročine.

Sončenje v najhujši pripeki, kljub pokrivaloma, lahko privede 
do vročinskega udara.   Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Sončenje v najhujši pripeki, kljub pokrivaloma, lahko privede do vročinskega udara.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PRIMORSKA > Po ocenah zdravnikov je slabosti zaradi neprevidnosti na vročini še precej več, vendar jih v veliki meri uspejo odpraviti bližnji, ko dehidriranega omotičnega človeka premestijo v ohlajen prostor ter mu ponudijo vodo za pitje.

Omedlevice se kar vrstijo

Ekipe NMP se vsak dan vsaj enkrat soočijo z nezavestnimi bolniki in ljudmi, ki so utrpeli vročinski udar. Veča se tudi število obolelih s prebavnimi težavami in drisko. Naraščanje obolenj dihal je zlasti posledica pretiravanja s klimatskim hlajenjem in uživanja prevelikih količin sladoleda ter mrzlih pijač.

Danes bodo najvišje dnevne temperature od 32 do 38 stopinj Celzija. Visoke bodo tudi koncentracije ozona. V petek in soboto bo vročina nekoliko popustila, bo pa zato bolj soparno. Danes bo toplotna obremenitev zelo velika tudi zaradi visokih jutranjih temperatur, saj v mnogih krajih temperature ponoči niso padle pod 25 stopinj Celzija. Vremenoslovci obljubljajo, da bo od petka postopno manj vroče. Predvidoma bodo pogostejše nevihte, ki pa bodo prinesle le kratkotrajne krajevne osvežitve. Ob koncu tedna se bo možnost krajevnih padavin še povečala, v nedeljo se bo precej zmanjšala tudi toplotna obremenitev. V petek bo pretežno jasno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Ob nevihtah bo prehodno zapihal okrepljen veter severnih smeri. STA

“Vsak dan imamo vsaj en primer omedlevice,” pravi specialist interventne medicine v koprski enoti Prehospitalne enote (PHE) NMP Samo Stadler. “Ljudje premalo upoštevajo nasvete o senci in pitju mlačnih napitkov. Vse bolj nekateri pretiravajo z alkoholom - pivom, ki je diuretik, pa tudi širi žile. To pa je v vročini in na soncu zelo nevarno!”

V torek zvečer jim je uspelo rešiti enoletnega otroka, tujega državljana, ki je dan s starši preživel na eni od istrskih plaž in je bil v tako kritičnem stanju, da so ga sprejeli v izolsko bolnišnico. Včeraj so, v najhujši pripeki, posredovali pri starejšem moškem, ki je na eni od plaž izgubil zavest.

Nasploh ekipe NMP in zdravniki v zdravstvenih domovih na Primorskem opažajo, da vročina pri otrocih in ostarelih stopnjuje razdražljivost, izsušitev in krepi simptome kroničnih bolezni.

“Ljudje se nespametno podajajo na sonce,” ugotavlja direktor piranskega zdravstvenega doma Matjaž Kranjc. “Na plaži se, predvsem turisti, cvrejo v najhujši pripeki. Zato bi morali radijskim obvestilom o prometu v več jezikih dodati osnovne napotke o vročini in zdravju.”

Vse bolj je te dni oblegana tudi lucijska ambulanta za turiste, kjer si obiskovalci nenehno podajajo kljuko.

Bolnišnici: gneče ni

Za razliko od osnovnega zdravstva v primorskih regionalnih bolnišnicah zaradi hude vročine ni bistveno večjega navala obolelih kot pretekla poletja. “Imamo pa tudi bolnike, ki se jim je zdravje drastično poslabšalo zaradi vročine,” omenja predstojnik izolskega internega oddelka Jani Dernič. “Večinoma gre za izsušitev, težave s srcem in dihanjem in za bistveno poslabšanje kronične osnovne bolezni.”

V četrtek so najvišje temperature okoli 37 stopinj Celzija na Agenciji za okolje izmerili v Novi Gorici in na letališču Portorož.

Nataša Fikfak, v.d. direktorice šempetrske bolnišnice pritrjuje: “V primerjavi z lani ni več poškodb, padcev in sprejemov zaradi slabosti ter vročinskega udara, so pa tudi takšni primeri.”

Napotki

> ne sončite se med 9. in 16. uro;

> na dan popijte vsaj dva litra vode in nesladkanih brezalkoholnih pijač;

> po opravkih pojdite oblečeni v lahka oblačila in s sončnimi očali;

> hodite po senčni strani ulice;

> jejte lahko hrano, razdeljeno na več malih obrokov;

> na sprehod pojdite zgodaj zjutraj in pozno zvečer;

> stanovanje zračite ponoči, čez dan zasenčite in zaprite okna;

> ne pijte alkohola, ki ima diuretični učinek in širi žile;

> ne pijte premrzlih pijač, ki škodijo grlu in notranjim organom.

JASNA ARKO


Najbolj brano