Vsaj v imenu brez “AB”

Nedavni izstop poslanca Petra Vilfana iz poslanske skupine Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) je bil bolj ali manj pričakovan, a kljub temu še vedno odmeva v politični javnosti, saj je med drugim okrepil koalicijo. Jasno je, da stranka tone in da bo skušala reševati, kar se rešiti da, na kongresu, po katerem vsaj imena Alenke Bratušek ne bo več nosila.

Mirjam Bon Klanjšček Foto: STA
Mirjam Bon Klanjšček Foto: STA

LJUBLJANA > Na zadnji izredni seji DZ je Peter Vilfan že sedel med svojimi novimi kolegi, poslanci Desusa, in v tej vlogi odhaja tudi na parlamentarne počitnice. Kot je znano, je iz Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) izstopil že decembra lani, vendar je ostal v njeni poslanski skupini.

V poslanski skupini ZaAB zdaj ostajajo še trije poslanci in najmanj toliko je potrebnih za obstoj skupine. Takšen status ji omogoča določene finančne prejemke, katerih del Vilfan zdaj seli v Desus. Poslanski skupini pripadajo tudi strokovni sodelavci, kar pomeni nekaj delovnih mest. “Jaz gotovo ne bom tista, ki bi z izstopom zrušila poslansko skupino. Po počitnicah se bomo njeni preostali člani usedli in se pogovorili o novih razmerah,” zagotavlja primorska poslanka Mirjam Bon Klajnšček, doma iz Kromberka.

Kaj bo prinesel kongres?

Vilfan je ob prestopu ponovil, da ga je najbolj zmotila neuspešna komisarska kandidatura Alenke Bratušek, po kateri ni želela odstopiti z mesta predsednice stranke. Očita ji, da je poslansko skupino in stranko vzela za talki. Bratuškova pa Vilfana opozarja, da volivci prestope poslancev kaznujejo. Resnici na ljubo volivci očitno kaznujejo tudi stranke, ki jih zapuščajo uveljavljena politična imena. Tisto, kar je na strani Bratuškove ostalo od nekdaj zmagovite Pozitivne Slovenije, je bilo komajda dovolj za uvrstitev v parlament. Javne ankete stranke ZaAB skoraj ne zaznavajo več, Alenka Bratušek je tudi izpadla (sicer skupaj z Janezom Janšo) tudi s seznama priljubljenih osebnosti. Dodaten “minus” za opozicijsko stranko je okrepitev koalicije, ki se po odhodu Bojana Dobovška iz SMC vrača na kvoto 52 glasov v parlamentu, največji partnerici SMC in Desus pa ob tem dobivata 46. glas.

Alenka Bratušek pravi, da verjame v prihodnost stranke. Jeseni bo imela programski kongres, na katerem ji bodo tudi spremenili ime. V njem ne bo več imena Alenke Bratušek, je povedala pred dnevi.

Pričakovano, a grenko

Da bo Peter Vilfan prej ali slej izstopil tudi iz poslanske skupine stranke, ki ga je pripeljala v poslansko klop, je bilo pričakovati. Pravega presenečenja zato ni bilo zaznati niti v ZaAB. Predsednica stranke Alenka Bratušek je sicer dejala, da so malo razočarani, “da ni zbral toliko poguma, da bi, preden je stopil pred medije, to v obraz povedal nam,” a hkrati priznala, da je bilo to “čutiti kar nekaj časa.”

Vilfanovo potezo je pričakovala tudi njegova donedavna kolegica v poslanski skupini Mirjam Bon Klanjšček.

“Na njegovo potezo smo bili nekako pripravljeni, a me je, ko je zasedel sicer le klop nižje, vendarle nekako stisnilo pri srcu. Dobro je delal, dobro sva se ujela tudi kot sogovornika v medčloveških odnosih. Je načelen človek, njegovo odločitev spoštujem”, je za PN povedala poslanka iz Kromberka.

DAVORIN KORON


Najbolj brano