Vrstile se bodo spremembe

Mnogokrat se na Primorskem lahko pohvalimo s sončnim vremenom in sinje modrim nebom, medtem ko je večji del države zavit v meglo ali je prekrit z oblačnostjo. Obče veljavno je tudi prepričanje, da je na Primorskem navadno več sonca kot v preostalih delih države. Toda včasih, kot denimo v minulih dneh, se dogaja tudi obratno.

Nad zahodno Evropo se zadržuje atlantska višinska dolina, 
proti nam priteka od jugozahoda vlažen zrak.
Nad zahodno Evropo se zadržuje atlantska višinska dolina, proti nam priteka od jugozahoda vlažen zrak. 

Nad večjim delom Slovenije so bile ob koncu preteklega in v začetku tega tedna vremenske razmere povečini precej bolj prijetne kot pri nas. Živo srebro se je ponekod v državi dotaknilo 20 stopinj Celzija, marsikje je prevladovalo precej sončno vreme. Na Primorskem pa smo se marsikje soočali z vlažnim in hladnejšim zrakom ter pogosto oblačnostjo ali zamegljenostjo, ponekod tudi z meglo.

Krivo je mrzlo morje

Odločilno vlogo je odigravalo morje, ki je v tem času še razmeroma mrzlo. Ob koncu preteklega tedna so mu v Tržaškem zalivu namerili okrog +10 stopinj Celzija, v tem tednu pa le stopinjo Celzija več. Vremenska slika je bila zelo umirjena, ozračje je bilo v višjih slojih za ta čas ponekod zelo toplo. Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je, denimo, v zadnjem tednu na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila najvišjo temperaturo +8,6 stopinje Celzija, torej kar 7 stopinj Celzija več od dolgoletnega povprečja. V nižjih slojih, zlasti pa nad morjem, je nastal temperaturni obrat, zelo vlažen in razmeroma hladen morski zrak pa je s prevladujočim šibkim jugozahodnim vetrom dosegal obalo in njeno zaledje. Zato so bile razmere pri nas povečini manj prijetne kot drugod po državi.

Na Primorskem je ključna burja

Neizogibno je dejstvo, da so na Primorskem razmere ponavadi najugodnejše ob severovzhodni vremenski sliki, torej ko piha burja. Tedaj se vlažen zrak zaustavlja nad osrednjimi predeli države, medtem ko se pri nas ob spuščanju in pospeševanju z višjega zaledja proti morju suši in segreva. Hkrati burja omejuje ali občasno celo onemogoča temperaturni vpliv morja. V pomladnih in poletnih mesecih, ko je v dnevnih urah kopno toplejše od morja, burja navadno prinaša toplejši zrak, v zimskih mesecih, ko je morje toplejše, pa hladnejši.

Neko poletno noč v zdaj že oddaljenem letu 1998 se je, denimo, zgodilo, da so bile temperature pri nas najvišje v Evropi. Na Tržaškem so opolnoči namerili natanko 30 stopinj Celzija. To pa se je zgodilo le zato, ker je pihala burja, ki je tedaj iznad nenavadno vročih celinskih predelov prinašala zelo topel in suh zrak. Sicer bi bilo morje obdržalo za vsaj nekaj stopinj Celzija nižjo temperaturo. Če zelo posplošimo, je torej mnogokrat severovzhodna vremenska slika najbolj ugodna za Primorsko, jugozahodna pa za ostale dele države, onkraj Nanosa in Snežnika.

Od jugozahoda prihaja vlažen zrak

Naši kraji so trenutno na vzhodnem robu atlantske višinske doline, ki je zaobjela večji del zahodne Evrope in Sredozemlja. Glavnina poslabšanja s pogostimi padavinami je precej bolj na zahodu. Pri nas, razen povečane vlage in morebitnih občasnih manjših krajevnih padavin, ni pričakovati večjih preobratov. To se bo dogajalo še danes in deloma jutri, nato se bo od jugovzhoda prehodno okrepil anticiklon, ki bi nam moral do nedelje zagotoviti nekaj več sončnega vremena in višje temperature. V nedeljo pa se bo prek vzhodnoevropskih držav začel spuščati proti Balkanu in italijanskim Apeninom hladnejši severni zrak. Po zdajšnjih analizah kaže, da se bo hladna vremenska fronta vsaj obrobno in prehodno, lahko pa tudi občutneje, dotaknila naših krajev. V nedeljo se bo zato povečala nestanovitnost, v začetku prihodnjega tedna pa bodo za kakšen dan temperature nekoliko nižje od sedanjih.

V petek in soboto precej več sonca

Danes in sprva jutri bo povečini oblačno in vlažno, danes ne gre povsem izključiti manjših občasnih krajevnih padavin. Jutri čez dan se bo vreme postopno izboljšalo. V petek in v soboto bo povečini precej jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo ob sončnem vremenu do okrog 20 stopinj Celzija, ob morju bomo predvidoma namerili kakšno stopinjo Celzija manj. V nedeljo se bo nestanovitnost povečala. Prevladovalo bo spremenljivo do pretežno oblačno vreme z občasnimi padavinami, možne bodo tudi krajevne plohe in nevihte. Zapihala bo burja, temperatura bo padla. BRA


Najbolj brano