Vroče nam bo le še do nedelje ali ponedeljka

Po napovedih slovenskih in italijanskih vremenoslovcev nam bo vroče samo še do nedelje ali ponedeljka. Kdor je načrtoval skok v morje, naj se torej podviza. V teh dneh ponuja namreč pravo osvežitev.

Morje nam te dni resnično ponuja osvežitev. Poleg kopalcev 
se v njem ponekod   “hladijo” tudi uhati klobučnjaki, ki pa 
kopalcem niso nevarni, če se jih ne dotikajo.   Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Morje nam te dni resnično ponuja osvežitev. Poleg kopalcev se v njem ponekod “hladijo” tudi uhati klobučnjaki, ki pa kopalcem niso nevarni, če se jih ne dotikajo.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PRIMORSKA > Že v nedeljo bo Slovenijo prešla šibka fronta. Pričakovati je nekaj neviht, predvsem v zahodnih krajih, na Notranjskem in Primorskem. “Lahko tudi ob morju,” je pojasnil dežurni prognostik agencije za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

Tudi v ponedeljek popoldne utegne nastati kakšna nevihta, vendar šibkejša. Grmelo pa bo znova v noči na torek. “Hladna fronta bo prišla s severozahoda. Obetajo se zajetnejše količine padavin. Kolikšne, pa še ne moremo napovedati.”

Te nevihte bodo precej ohladile ozračje - vse do prihodnje sobote. Po napovedih italijanskih vremenoslovcev bomo imeli v sredo dopoldne ob morju pičlih 13 stopinj Celzija in čez dan 23 stopinj.

Živo srebro se je minule dni na Primorskem povzpelo na več kot 30 stopinj Celzija. V nedeljo, 7. junija, pa smo imeli rekordno vroč dan. Na sečoveljskem letališču so izmerili kar 35 stopinj Celzija. Dosedanji rekord, 35,4 stopinje, so namreč zabeležili šele ob koncu junija, in sicer 30. junija leta 1994.

Slovensko morje pa je hladnejše od hrvaškega. Sredi včerajšnjega dneva so kilometer od piranske punte in 2,5 metra pod gladino izmerili 22,3 stopinje (tako je kazala oceanografska boja Vida), pri Zadru in Opatiji pa kar 24 stopinj. Kriva je seveda rahla burja, ki je minule dni pihala ob severnem Jadranu in premešala plasti morja. Na dnu ima le 16,6 stopinje Celzija.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano