Vroč komisarski stol

Alenka Bratušek v sredo zvečer v Bruslju ni izključila možnosti, da bi jo odhajajoča vlada predlagala za evropsko komisarko. Malo pred tem ji je sicer zmagovalec nedeljskih volitev in najverjetnejši predsednik nove vlade Miro Cerar dal vedeti, da bi se morala vlada, ki opravlja le še tekoče posle, o imenu slovenskega kandidata za komisarja pogovoriti tudi z njegovo stranko. Bitka za bajno plačano funkcionarsko mesto je v neljubi položaj pahnila tudi Desus in SD.

Bo odhajajoča premierka Alenka Bratušek predlagala samo sebe za evropsko komisarko?
Bo odhajajoča premierka Alenka Bratušek predlagala samo sebe za evropsko komisarko?  

LJUBLJANA > Vlada, ki opravlja le še tekoče posle, na včerajšnji seji še ni odločala o imenu slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Po jasnem sporočilu Mira Cerarja, da bi morale vpliv na imenovanje imeti novoizvoljene stranke, je bilo včeraj ob prihodu ministrov na vladno sejo čutiti precejšnjo zadržanost do te teme.

SD, Desus in Cerarjev namig

Predsednik Desusa Karl Erjavec, ki smo ga novinarji vajeni kot precej zgovornega, ob prihodu na sejo ni dajal izjav, predsedujočega SD Dejana Židana pa zaradi službene poti v Nemčiji na sejo ni bilo. Desus in SD morata biti s stališči do novega evropskega komisarja, ki ga mora zaradi časovne stiske hočeš-nočeš imenovati še vlada Alenke Bratušek, previdna. S podporo kandidatu, ki bi ga morda v opreki s Cerarjem predlagala Bratuškova, bi si namreč lahko poslabšali pogajalska izhodišča za sklepanje nove povolilne koalicije.

Kljub drugačnim pričakovanjem voditelji članic EU v sredo ponoči niso opravili nobenega imenovanja na vodilne položaje v uniji. Na to temo naj bi se ponovno sešli na izrednem vrhu 30. avgusta. Poleg funkcije predsednika evropskega parlamenta, ki bo pripadla predstavniku leve sredine Martinu Schulza, in funkcije predsednika evropske komisije, ki jo je prevzel predstavnik desne sredine Jean Claude Juncker, so na voljo še trije visoki položaji. Kljub napovedim, da bo evropski svet v sredo odločil vsaj o novem zunanjepolitičnem predstavniku in hkrati podpredsedniku evropske komisije, morda pa tudi o novem predsedniku Evropskega sveta, se to ni zgodilo. V iztekajočem se mandatu funkcijo zunanjepolitične predstavnice opravlja Catherine Ashton, funkcijo predsednika Evropskega sveta pa Belgijec Herman Van Rompuy. Ostane še položaj šefa evroskupine, ki ga zdaj zaseda Nizozemec Jeroen Dijsselbloem.

Sproščeno je o dogajanju, povezanem s funkcijo, ki naj bi prinašala 23.000 evrov mesečne plače, včeraj govoril le minister za notranje zadeve in nekdanji predsednik DL Gregor Virant. “Mislim, da bi se moral do tega vprašanja opredeliti tudi najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar. On bo tisti, ki bo s slovenskim komisarjem v evropski komisiji tesno sodeloval in zato je prav, da pove svoje mnenje,” je Cerarjevo stališče podprl Virant. Če se Bratuškova predlagala, bi jo Virant kot član vlade najbrž podprl, a le, če bi se s tem strinjal tudi Miro Cerar. O higieničnosti takšnega premierkinega samoimenovanja pa: “Če bi sama sebe predlagala, bi bilo to res nehigienično. Česa takšnega najbrž še ni bilo.”

Za zasedbo komisarskega mesta, ki pripada Sloveniji, so sicer v medijih začela krožiti še nekatera druga imena: poleg Bratuškove, ki možnosti samoimenovanja ni izključila že maja, ko se je prvič začelo govoriti o tem, še ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki včeraj ni dajala komentarjev. V igri naj bi bili tudi dosedanji evropski komisar Janez Potočnik, profesor z ekonomske fakultete Mojmir Mrak, omenjajo pa še bivšega predsednika vlade in podpredsednika evropske investicijske banke Toneta Ropa ter celo nekdanjo informacijsko pooblaščenko in osmoljenko v tekmi za generalno direktorico javne televizije Natašo Pirc Musar.

Slovenija se čuti kompetentna za proračun

Novi predsednik evropske komisije Jean Claude Juncker resorjev med kandidate, ki jih predlagajo države članice, še ni razdelil, mu je pa Bratuškova v sredo prišepnila, da se v Sloveniji počutimo kompetentni za regionalni razvoj, promet in proračun.

Juncker imena kandidatov pričakuje do konca julija. Zaslišanja kandidatov pred evropskim parlamentom bi lahko potekala septembra, celotna evropska komisija naj bi bila potrjena oktobra, delo pa bi nastopila 1. novembra.

JANA KREBELJ


Najbolj brano