Vrhovno sodišče potrdilo odpravo ugotovitev KPK v primeru Bratuškove

Vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo KPK na odločitev upravnega sodišča v primeru kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko, je dejal predsednik KPK Boris Štefanec. Upravno sodišče je namreč februarja lani odpravilo akt KPK, v katerem je ta Bratuškovi očital nasprotje interesov.

Alenka Bratušek Foto: STA
Alenka Bratušek Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je povedal, da bodo odločbo spoštovali. Podrobneje pa je ni želel komentirati.

Senat KPK je končne ugotovitve v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije sprejel 9. oktobra 2014, prav na dan, ko je Alenka Bratušek po neuspešnih zaslišanjih pred pristojnima odboroma v Evropskem parlamentu odstopila od kandidature za komisarko. Takrat je KPK ocenil, da je bila Bratuškova v nasprotju interesov. Sporno naj bi bilo, da je odločala o svoji kandidaturi.

Že dan pozneje je morala komisija ugotovitve v tem primeru po odredbi upravnega sodišča umakniti s spletne strani. Leto in pol pozneje, februarja lani, pa je akt KPK tudi odpravilo. Bratuškova je tedaj ocenila, da je sodba razlog za odstop predsednika KPK Borisa Štefaneca. Ta je ostal na položaju, potrebne podpore v DZ pa ni dobil niti predlog Bratuškove za njegovo razrešitev. Zdaj pa je mnenju upravnega sodišča pritrdilo tudi vrhovno.

STA


Najbolj brano