Vrhovno sodišče delno ugodilo Jankovićevi pritožbi na zaključno poročilo KPK

Vrhovno sodišče je po predsedniku SDS Janezu Janši delno ugodilo tudi pritožbi ljubljanskega župana in predsednika PS Zorana Jankovića na zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) iz leta 2013 o njegovem premoženjskem stanju. Po sklepu sodišča se mora zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na tožnika, odpraviti.

Vrhovno sodišče je delno ugodilo  pritožbi Zorana Jankovića 
na zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije iz 
leta 2013 o njegovem premoženjskem stanju. Foto: Daniel Novakovic
Vrhovno sodišče je delno ugodilo pritožbi Zorana Jankovića na zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije iz leta 2013 o njegovem premoženjskem stanju. Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > S tem, ko komisija osnutka ni prej poslala v izjasnitev tožniku, je nezakonito posegla v njegovo ustavno pravico, navaja sodišče.

KPK mora v treh dneh po prejetju sodbe vrhovnega sodišča s svoje spletne strani odstraniti zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na tožnika, navaja vrhovno sodišče.

KPK je v zaključnem poročilu nadzora premoženja predsednikov parlamentarnih strank z dne 7. januarja leta 2013 ugotovila, da sta predsednik SDS Janez Janša in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković večkrat in sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Komisija je pri Jankoviću, tudi ljubljanskem županu, ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oziroma povečanju finančnih sredstev.

Bančni podatki, ki jih je zbrala komisija, kažejo, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 na svoje bančne račune v Sloveniji skupno prejel 2,99 milijona evrov. Od tega je približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom. Med letoma 2007 do 2011 je Janković vsako leto dobil med 168.000 evrov in 631.000 evrov nakazil različnih pravnih oseb (Electa, Electa naložbe in KLM) kot poplačilo dolga, česar pa komisiji ni nikoli prijavil.

Komisija je tudi ugotovila, da je del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na Jankovićev osebni bančni račun z naslova verižnih transakcij. Te so se začele v podjetju Grep, ki je poslovala z Mestno občino Ljubljana.

STA


Najbolj brano