Vrh koalicije tudi o sprejemanju beguncev

Vrh koalicije je danes razpravljal predvsem o reševanju problema beguncev v EU, pri čemer so izpostavili dileme v zvezi z idejo obveznih kvot, je razbrati iz izjav vodij koalicijskih poslanskih skupin.

Matjaž Han in Franc Jurša Foto: STA
Matjaž Han in Franc Jurša Foto: STA

LJUBLJANA > Končnih predlogov rešitev še niso oblikovali. Soglasno se sicer zavzemajo za načeli solidarnosti in humanitarnosti, a opozarjajo na varnostni vidik.

Kot je v izjavi za medije po sestanku vrha koalicije pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, so se z begunsko problematiko danes celovito seznanili, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar jim je podala tudi informacije s torkovega srečanja notranjih ministrov EU v Luksemburgu.

Administrativne in varnostne omejitve

Na vprašanje, ali koalicija nasprotuje obveznim kvotam, je odgovorila, da dokončnega stališča o tem še ni, da pa so že od začetka zagovarjali koncept prostovoljnosti. “Seveda želimo biti aktivna država pri reševanju tega problema, vendar pa je treba najti tudi nek konsenz, ki bo pravičen do vseh držav članic, ki bomo vpletene v reševanje tega problema,” je dejala. Ob tem je spomnila, da tudi na ravni EU ni enotnega pogleda na idejo kvot.

Se pa v koaliciji po besedah vodje poslanske skupine SMC strinjajo z načeloma solidarnosti in humanitarnosti pri reševanju begunskega problema.

Danes so se pogovarjali tudi o administrativnih in varnostnih omejitvah. Glede števila oseb, ki bi jih v Sloveniji lahko sprejeli, je Kustec Lipicerjeva dejala, da je treba pogledati tudi to, kakšen učinek bi to imelo na ljudi, ki že prebivajo v Sloveniji, torej na slovenske državljane in na begunce, ki jih je Slovenija že sprejela od drugod.

Jurša: Begunce bi bilo bolj pametno namestiti bolj skupaj, ne pa jih razseliti po celi Sloveniji

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je spomnil, da je Slovenija v preteklosti sprejela begunce iz balkanskih držav in bilo bi korektno, da države EU pri razdelitvi beguncev to upoštevajo. “Ampak verjetno jim je to že preveč daleč nazaj in se bojim, da tega ne bodo upoštevali,” je dodal.

Kot je dejal Jurša, se bolj ali manj pogovarjajo v smeri, da bi se države dogovorile o sprejemu beguncev, ne bi pa se določile kvote. 702 osebi, kolikor naj bi jih po predlogu Evropske komisije sprejela Slovenija, je po njegovih besedah za državo lahko zelo veliko, lahko pa tudi ne. Ob tem je opozoril, da je v Sloveniji na razpolago relativno zelo malo stanovanj v državni lasti. Po njegovem mnenju bi bilo begunce bolj pametno namestiti bolj skupaj, ne pa jih razseliti po celi Sloveniji.

Tako kot Jurša je tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pri reševanju omenjene problematike kot pomembni izpostavil načeli solidarnosti in humanitarnosti in tudi on opozoril, da ne smemo zanemarjati varnostnega vidika.

Han: Slovenija naj sprejme manj oseb, a tiste bolj kakovostno

Po Hanovih navedbah je treba realno oceniti, koliko oseb lahko Slovenija sprejme, pri čemer je pomembno, da jih sprejme dostojno. Zato se mu zdi bolje, da sprejme manj oseb, pa tiste kakovostno, kot pa več oseb, ki pri nas ne bi imele dostojnega življenja.

Kot je še pojasnil, so se na današnjem srečanju sicer konkretno dogovorili, da bo lahko vojaška ladja Triglav po opravljenem popravilu za štiri mesece na razpolago za humanitarne namene.

STA


Najbolj brano